dekoráció · divat · diy · táska

Konyharuhák új élete táskaként

Nálunk, a családban, majd’ minden évben egyszer, de főleg nyáron, előkerül a régi történet, hogy a nagymamám micsoda menő felsőt varrt a 70-es években anyukámnak konyharuhából. Ez a történet villant be, amikor a múltkor az egyik barkácsáruházban rohantam épp a festék osztályra, és útközben belebotlottam ezekbe a gyönyörű színű és mintás konyharuhákba. A második öröm akkor ért, amikor megláttam, hogy a 3 darab 369 Ft-ba kerül :). Azonnal tudtam, hogy varrnom kell belőlük valamit, több ötlet is született, íme az első: TÁSKA!
Amire szükséged lesz egy táskához:
2 db konyharuha, 1 m táskapánt, táskaflíz, olló, cérna, varrógép.
(Tipp: a konyharuhákat varrás előtt mosd és vasald ki!)
Először vágd le a konyharuhák szegését, majd a táskaflízből vágj ki egy akkora méretet, mint a konyharuha. Jó esetben a két konyharuha egy méretű, ha nem, igazítsd méretre őket!
Tedd a táska színét a flízre, majd hajtsd félbe, hogy a flíz legyen kívül.
Varrd össze az alját és az oldalát!
Most talpat, azaz mélységet adunk a táskának. Hajtsd szét az összevarrt sarkat, és a középvonaltól 4,5 cm-t mérve jobbra és balra húzz egy egyenest. Varrd végig ez az egyenest, majd vágd le a sarok háromszöget. Cikkcakk öltéssel varrd végig a vágás vonalát. Ismételd meg a másik alsó sarokkal is! Fordítsd ki a táskát!
 
Most a pánt következik. Az egyméteres darabot vágd ketté 2 db 50 cm-es szálra. A pánt végeit égesd el (gyufával, öngyújtóval), hogy ne bomoljon le! Gombostűzd a táska felső szélére, a színére a pántot. Cikkcakk öltéssel többször ide-oda haladva varrd oda a pántot.
Most következik a bélés. A bélést a szélén varrd össze, majd az alján úgy, hogy maradjon egy kb. 15 cm-es össze nem varrt szakasz. Ezen keresztül fogjuk kifordítani a táskát. A sarkok levágását itt is végezd el!
Most jön a mutatvány! Vedd magad elé a táska leendő küldő részét, hajtsd lefelé a felvarrt füleket, majd húzd rá kívülről a leendő belsejét a táskának úgy, hogy a belső színe a külső színe felé nézzen! Varrd össze a táska tetejét, ügyelve a pántokra, hogy továbbra is a lefelé legyenek, ergo, amikor varrod, nem látod őket!
Ha készen vagy ezzel a mutatvánnyal, akkor a leendő belső részen alul hagyott lyukon keresztül fordítsd ki a táskát, és varrd be alul a lyukat. Most fordítsd teljesen bele a belsőt a külső részbe.
Ha úgy érzed, hogy a felső peremen még egy körbeöltést megér, akkor varrd körbe. A mozaik mintásat mi is körbevarrtuk, a csíkosat hagytuk simán. Döntsd el, hogyan tetszik jobban :)!
Készen vagyunk, induljunk!
A konyharuhás történetnek még nincs vége… Folyt. köv 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s