ékszer · újrahasznosítás · divat · diy

Pólóink új élete: nyaklánc és karkötő

Nagyon szeretünk újrahasznosítani, sőt néha még az is előfordul, hogy egy pólót csak a színe miatt hozunk el a turiból, hogy újjászülethessen nálunk. Ezt a nyakláncot saját maradék pólóinkból készítettük, és nagy örömmel viseljük azóta is.

_MG_7508_mk

polos projektek 034_mk

Amire szükségünk lesz: 1 db 100% pamut póló (vagy több, különböző színű, attól függően, hogy milyen nyakláncot szeretnénk), olló, tű, cérna.

polos projektek 036_mk

Terítsük ki a póló(ka)t és a lehető legnagyobb méretű függőleges téglalapokat vágjuk ki az anyag elejéből és hátuljából.

polos projektek 037_mk

Az álló téglalapokat vágjuk fel vízszintesen kb. 1 cm magas csíkokra. (A vágás iránya a volt mellvonal irányával egyezzen meg.)

polos projektek 038_mk

A felvágott csíkokat tegyük egy mosózsákba, vagy kispárna huzatba, és irány a mosógép! Normál mosási programon, akár a napi  színes mosásunk mellé bedobva mossuk ki, majd hagyjuk megszáradni a csíkjainkat. Ha jól vágtunk, akkor a képen látható módon “felpöndörödnek”.

polos projektek 045_mk

Válogassunk össze 15-15 szálból álló kötegeket, ezeket fogjuk majd összefonni. Ha többféle színnel dolgozunk, akkor most eldönthetjük, hogy kötegen belül, vagy kötegenként válogatjuk szét a színeket. (Mi kevertük kötegen belül ;)).

polos projektek 046_mk

Fogjunk meg egy 15-ös köteget, cérnával erősen tekerjük körbe az egyik végét, majd fonjuk meg (5-5-5 szálra bontva). A végét újra rögzítsük cérna körbetekeréssel.

polos projektek 049_mk

Most fogjuk meg a következő 15-ös köteget és erősen (fontos, hogy tényleg nagyon erős legyen a kötésünk) kössük hozzá a befont részhez. Ezt a 15 szálat már nem kell befonnunk.

polos projektek 053_mk

A frissen rögzített 15 szálas köteget csavarjuk meg párszor a tengelye körül, így nem fog szétesni. Ha a végén lennének hosszabb szálak, akkor azokat vágjuk le, hogy szép egyenes véget kapjunk. Ezt a szép egyenes véget dolgozzuk hozzá a fonatunk másik végéhez. Cérnával erősen kössük oda.

polos projektek 054_mk

 

Most pedig már csak a szálak egymáshoz rögzítését kell eltakarnunk. Erre a szétvágott pólóból maradt két téglalap csík tökéletesen megfelel majd. Cérnával öltsük rá a takarást az illesztésre.

Tipp: mivel jó pár szál megmarad, a maradékból bátran készítsünk barátnőinknek is nyakláncot, vagy fonjuk belőle karkötőt :)!

Jó újrahasznosítást!