dekoráció · diy · otthonra

Selyempapír ruhás lámpa

Így, hogy egyre korábban sötétedik, korábban kell lámpát is gyújtanunk. Viszont ha már lámpa, akkor legyen egyedi, és adjon szemet gyönyörködtető színes fényt, adjon hangulatot és tegye kellemessé a bent töltött időt. Mi most egy színátmenetes megoldást mutatunk, de ez egyszínű selyempapírból is tökéletesen megvalósítható!

image-1

tobozlampa_1

Amire szükséged lesz: 1 db rizspapír lámpaernyő (mi IKEA-sat használtunk), 3 színű rizspapír (világos: 3 ív, közép szín: 4 ív, sötét szín: 2 ív – mi Karcsi papírboltjából szereztük be), ragasztó pisztoly, körvágó, ceruza, vonalzó.

FIGYELEM! A papírernyő selyempapírozás relatív monoton és sokáig tartó munka, kérlek, ezt vedd figyelembe, mielőtt belevágsz!!!

tobozlampa_2Szereljük a lámpaernyőt készre. A gömbön látni, hogy milyen függőleges cikkelyekből ragasztották össze. Ezek a cikkely illesztések lesznek a támpontjaink – ezek a jól látható függőleges csíkok. Nézzünk ki magunknak egy szimpatikus függőleges csíkot, és a lámpaernyő alsó nyílásától 10 cm-t mérjünk fel. Utána az illesztési csíkon haladjunk felfelé 6-6 cm-ket kijelölve. Ezt a mérés, jelölést ismételd el az összes függőleges illesztési vonalon! Fontos, hogy mielőtt nekiállsz ragasztani, a támpontjaid meglegyenek.

Ha a jelöléssel kész vagy, jön a következő aprólékos munka. A selyempapírokat vágd fel 12,5×12,5 cm-es négyzetekre. (Ez a nem egész szám nekünk úgy jött ki, hogy a Karcsitól kapott papírok így adták ki a legkevesebb hulladékot. Mérd le a Te papírjaidat, és nézd meg, hogy hogyan jönne ki a legjobban.)

A selyempapír vágásnál légy óvatos, nagyon könnyen szakad, tépődik. Ne kapj agyvérzést, ha véletlenül pár négyzet sarka beszakad…

tobozlampa_3A munka nehezén a kijelöléssel és a felvágással túl is vagyunk, most jöhet az alkotás maga! A kivágott négyzeteket, egyik sarkánál fogva, fel fogjuk ragasztani a lámpaernyőre. Kezdjük az alján! Keresd meg a kijelölt pontjaidat. Az elsőre ragassz egy négyzetet. A második négyzetet úgy ragaszd fel, hogy a következő pont és az első pont között legyen félúton a négyzet csúcsa. A harmadik felragasztandó négyzet csúcsa lesz a második kijelölt ponton. Ezt ismételd, amíg körbe nem érsz.

A második sor 6 cm-rel van feljebb, mint az első. Ragaszd fel az első négyzetet. Itt most “szaporítani” fogjuk a négyzeteket így a következő kijelölési pont, és az első pont közé két darab négyzet sarkot ragassz, szépen arányosan.

Ne ijedj meg az első pár sor után, ahogy egyre több réteget viszel fel, egyre szebb, egyre rétegesebb lesz az ernyőd!

tobozlampa_4A világos színből mi most 3 sort vittünk fel, és váltottunk a középső színre. Ebből is 3 sort vittünk fel, majd a legsötétebből már csak kettőt. A 2 négyzet a jelölések közötti négyzetek közé sort, egyedül a második szín 2. sorában szaporítottuk tovább. Ott a jelölések közé 3 négyzetet ragasztottunk.

tobozlampa_5A nagy ragasztásban-tartásban azért néha elfáradt az ember keze… Mi most azt a trükköt használtuk, hogy egy másik lámpa aljára felakasztottuk az épp ragasztás alatt állót, így pihentetni tudtuk a karunkat.

tobozlampa_6Az utolsó, legfelső sorban a négyzeteket már ne a sarkuknál fogva ragasszuk, mert a sarkokat a teljes takarás érdekében majd hajtsuk túl a lámpaernyő peremén, ahogy a képen látszik.

Készen is vagyunk. Akasszuk fel a lámpaernyőnket, és gyönyörködjünk benne :)!

image-3

image-2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s