diy · gyerekeknek · szabásminta

Kukamanók, apró kütyük új lakhelye

Minden családban vannak apró kütyükék, játékok, pónik, babák, bármik, amiknek nagyon jól egy-egy külön tartóka. Nálunk a kukamanó helyzet fajult odáig, hogy szütyőket varrtam. Vannak kerekesek, simák, mocsáriak, minik, kedves arcúak, gonoszak, kölcsönbe kapottak, követhetetlen típusúak, lilák, sárgák. Néha párat elviszünk ide-oda – ahonnan persze nem biztos, hogy vissza is jönnek. De visszük. Eddig zsebben, kézben jöttek. Most jöhetnek ezekben a szütyőkben is. A munkamenet leírás hosszabbra sikeredett, mint maga az elkészítési folyamat, de ez ne rettentsen el senkit, kézzel is simán meg lehet varrni! Hajrá!

kukamano_tarto_16

kukamano_tarto_1Amire szükséged lesz: mindenféle maradék anyagok, zsinór, varrógép (vagy tű és cérna), opcionálisan pomponszalag, olló, mérőszalag.

kukamano_tarto_2Vágj ki különböző méretű szütyő alapokat. Én most 15×30, 20×40, 35×70 cm-es darabokat vágtam ki. Ügyeltem arra, hogy félbehajtva négyzetesek legyenek.

kukamano_tarto_3Hajtsd félbe a kivágott darabokat, hogy négyzet legyen az eredmény. A színe befelé legyen. A felső, nyitott részéről jelölj ki 4-4 cm-t, hogy tudd meddig kell összevarrni az oldalát.

kukamano_tarto_4Varrd össze a két oldalát! A felső 4 cm-en NE varrd össze!

(Amennyiben egy picit szeretnél csajosítani a szütyőkön, akkor ebben a fázisban varrd bele az opcionális pomponszalagot is!)

kukamano_tarto_5Vasald szét a varrás mellett az anyagot! Nem érdemes kihagyni ezt a lépést, mert megkönnyíti a következő lépéseket.

kukamano_tarto_6A szélső vasalás után a felső össze nem varrt részt hajtsd lefelé. És vasald le ezt is. Ez lesz a zsinór bújtatója. Ügyelj rá, hogy az oldalsó vasalás szépen maradjon behajtva.

kukamano_tarto_7Vasald le ezt is.

Most jöhet a varrás. A levasalt bújtatót varrd végig. Akár kézzel, akár géppel. Majd fordítsd ki a szütyőket!

kukamano_tarto_8A levarrt, kifordított szütyők kavalkádja így nézett ki nálam.

kukamano_tarto_9aKészítettem pár pomponszalagosat is, hátha utunkba akad pár póni, polly pocket vagy bármi…

kukamano_tarto_10Most következik a zsínorozás. A 15 cm széles szütyőknél a következő képpen számoltam a zsinór hosszát: 15 x2 plusz ami kilóg 10×2, azaz egy szál: 50 cm. Mivel két oldalra húzósat készítettem, ezért egy szütyőhöz pontosan 1 méter zsinór kell.

kukamano_tarto_11Fogd meg az egyik szálat, fűzz végébe egy biztosító tűt, és kezd el befűzni a varrt bújtatóba a zsinórt. Amikor kész vagy csomózd össze a végét. Most a másik szálat is fűzd be úgy, hogy a szütyő másik szélén kezd a befűzést (jó esetben itt már az első szál fut, ide fűzd mellé a másodikat!)

kukamano_tarto_13Zsinórozz szorgalmasan.

kukamano_tarto_15

kukamano_tarto_14Nálunk ezek a szütyők túl csajosnak lettek kikiáltva, így én fogom elhasználni őket.

kukamano_szutyi1

További gyerekes ötleteinket itt találod:

Gyerekjátékok alá hangtompító a fiókba

Bombasztikus, horgolt ágyúgolyó

Varrj velünk babapapucsot!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s