újrahasznosítás · dekoráció · diy · otthonra

Olcsó pohárból design váza

Már egy ideje kacérkodtam a gondolattal, hogy sima üvegpoharakat szuper kis vázává alakítok át, némi festék segítségével, de tartottam a festék-üveg barátság szorosságától és tartósságától. Az itt látható 4 vázához 3 féle festéket használtam, elmondom, hogy pontosan milyeneket, és így, hogy két hete használtam őket, el tudom mondani, hogy mik a tapasztalataim. uvegpohar_festes_01Kezdjük az elején. Vettem 6 db ilyen poharat, és előszedtem az itthon fellelhető összes típusú festékemet. Sima, hobbi akril festéket (sárga, pink – Pentart), vettem elő zománcfestéket (zöld – Trinát magasfényű zománcfesték), és vizes bázisú akril festéket is (fehér – Trilak Trikolor Aqua Matt). Patikában vettem 2 db 10 ml-es fecskendőt. A poharakat használat előtt elmostam, és teljesen megszárítottam.

uvegpohar_festes_02Az előkészítési fázisban fóliát tettem egy tojástartó alá. Ebbe fogjuk kicsöpögtetni a festéket. A fólia azért kell, mert napokig itt fognak csepegni a poharak, ennyi idő alatt meg átázhat a tojástartó.

uvegpohar_festes_03A festékeket nagyon alaposan keverjük fel. Majd a fecskendő segítségével szívjunk fel – egyenesen a festékes edényből – kb. 8 ml festéket. Majd nyomjuk bele a felszívott mennyiséget a pohárba.

uvegpohar_festes_04Most jött a legjobb rész, kezdjük el forgatni a poharat, hogy a festék mindenhol befedje. Lassan, nem kapkodva dolgozzuk.

uvegpohar_festes_05Amikor a pohár teteje felé járunk már a festék csorgatással, akkor fordítsuk a tojástartónk fölé, hogy a felesleg kicsöpöghessen. Majd tegyük a poharat fejjel lefelé a tojástartóba úgy, hogy csak a szélein érintkezzen. Így a festékünk 1 nap alatt teljesen kicsepeg, és kb. még egy nap, amíg megszárad.

Az egynapos csepegtetés után töröljük még le a festékmaradványokat a pohár felső pereméről. Majd tegyük vissza száradni.

uvegpohar_festes_07Személyes tapasztalatom következik: a sima, hobbi akril festéket ecsettel is meg kellett segítenem, hogy szépen befedje a poharat. Ennek a festéknek kellett a két nap száradás. A zöld, zománcfesték szépen folyt, nem kellett segítenem neki. Ennek viszont 3 nap kell a teljes száradáshoz. A fehér, vizes bázisú akril festék volt a legjobb. Gyönyörűen folyt, szépen befogta az üveget, fénybe tartva is tökéletes a fedése, és 2 nap után teljesen kiszáradt.

Egyszerre max. 2 napot tartottam bennük virágot. Utána teljesen kiszárítottam, mielőtt újra vízben állt volna a festék.

uvegpohar_festes_09

uvegpohar_festes_08

További festős ötleteinkért kattints:

Chevron, cikk-cakk mintás falfestés

Alternatív fénykép és/ vagy ékszertartó

Színezd újra – fellépő tuning

Olcsó pohárból design váza” bejegyzéshez 3 hozzászólás

    1. Kedves Ágnes! A tapasztalatom az – most már 1 év távlatából – hogy attól, hogy néha-néha pár napig van benne víz, nem ázik fel a festék. Tény, hogy nem állt víz benne 365 napot, így nem tudom, hogy tartósan mennyit bír, de 5-6x használtam az elmúlt évben, és a festék állapota tökéletes :)! Üvegeket festettem azóta kívülről is, ha nagyon aggódik, mert sokat szeretné használni a poharat/vázát, akkor lehet, hogy érdemesebb a külső festést választani (dekor festékkel, vagy akril festékkel mindegy): http://masni.cafeblog.hu/2014/10/22/fess-batran-uvegbol-vazat/, illetve itt a krétatáblás megoldás is: http://masni.cafeblog.hu/2014/10/29/uzenet-a-palackon/ Ha bármi kérdése lenne a festés menetével kapcsolatban, írjon, segítek! Szép napot, üdv Dia

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s