Uncategorized

Masni Molyoló: Mi van a mesében? Ismét!

A mesélés utáni közös beszélgetés, tevékenykedés  remek alkalom, hogy jobban megismerjük gyerekeink gondolatait, érzéseit, véleményüket.

MASNIMOLYfejlec_72

Oroszlán vagy sem? című 5. epizódot itt tudod elolvasni. Ez a fejezet tökéletes alkalom, hogy „feltérképezzük” gyermekeink véleményét, gondolatait, tapasztalatait az állatok csodálatos világáról.

Bármekkora gyermekünk van, a mese elolvasása után beszélgessünk vele, arról, hogy szerinte milyen egy oroszlán, illetve egy farkas. Életkorának megfelelően faggassuk őket a két vadállatról!

cikkcakk5

Ovisokat az állatok színeiről, megjelenésükről, viselkedésükről, hangjukról. Ha van plüssfarkasotok, vagy oroszlánotok, mindenképpen hasonlítsátok őket össze. Különbségek, hasonlóságok? Vajon összetéveszthető egy farkas egy oroszlánnal? Picurkáinkat megkérhetjük, hogy rajzoljanak, fessenek oroszlánt, de megpróbálkozhatunk gyurmából is elkészíteni őket.

Ha bátortalan csemetéd a rajzolásban, akkor rajzolj Te, és ő kiszínezi. Így látja majd, hogy nem mindenki fotóhűséggel rajzol; például anya se –tisztelet a kivételnek- és kedvet kaphat az önálló próbálkozáshoz is.

Kisiskolásokat, vagy suli előtt álló nagyobb ovisainkat megkérdezhetjük tudnak-e valamit az oroszlánok táplálkozásáról, és a farkasokéról. Meglepő ismeretanyagot szednek össze a mai gyerekek; így bátran kérdezgessük őket az állatok élőhelyéről, szokásaikról is.

Kisiskolásainkat a gép elé ültethetjük, hogy elolvashassák ezt.  Beszéljétek meg az olvasottakat! Örüljetek, ha valami olyanról olvastok, ami még neked is újdonság, így láthatja gyermekünk, hogy az olvasással tudáshoz jutunk, aminek lehet örülni.

Csodálatos képeket gyűjtöttek össze gyerekeknek pl. itt és itt; remek alkalom, hogy együtt megnézegessétek őket!

Voltatok már együtt állatkertben?

Ha még nem, akkor mesélj gyerekednek az állatkertről. Keressétek meg interneten a hozzátok legközelebbi állatkertet, és tervezzetek kiruccanást nyárra.

allatkert

Ha voltatok már, akkor elevenítsétek fel a közös emlékeket! Keressétek meg a fotókat! Emlékeztek az oroszlánokra, a farkasokra?

Milyen vadon élő állatokat ismersz még? Melyikeket láthatjuk vízben, melyikeket földön, s melyeket levegőben? Az állatokról való beszélgetésetek végtelen hosszúságú is lehet, és el is mehettek közben a fővárosi állatkertbe!

Így könnyebb lesz rendszerezni az állatokat, vagy megtervezni a nyári állatkerti sétát!

Jó mesélést, beszélgetést, nézelődést kívánunk!

Gyertek, olvassátok el az összes mesénket!

Vagy molyoljatok még többet!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s