ajándék · ékszer · divat · diy

Csomózott karkötő 2.0

A nemrég felkerült csomózós karkötő anyagunk nagyon sokatoknak tetszett, és kértétek a folytatást, a mintás karkötő csomózási leírást. Korábbra ígértem, de egyszerűen nem tudtam olyan formába önteni, hogy érthető legyen, volt itt kockás papír, meg sima, meg ilyen-olyan táblázat, de talán a mostani érthető lesz. De ne szaladjunk ennyire előre, előbb még ismerkedjünk meg a balról csomózás után a jobbról csomózással! Az eljárás ugyanúgy indul, mint a sima csomózás. Végy különböző színű hímző fonalakat. Vágd méretre, és indulhat a gubancparti!

csomozas_2_01Én most 4 színnel dolgoztam, de dolgozhatsz 2-3 vagy 5 színnel is akár. A színek száma a karkötő szélességét határozza meg. A 3 színesből 6mm széles, a 4 színesből 8 mm széles karkötőt kapsz.

csomozas_2_02Duplán vettem a szálakat, mert magukban nagyon vékonyak, és vágtam minden színből 2-2 szálat, kb. 120 cm hosszút félbehajtva, azaz kb. 240 cm hosszú egy szimpla szál.

csomozas_2_03Összecsomóztam a szálakat, és hagytam fent egy akkora hurkot, hogy kényelmesen az ujjamra hurkolva csomózni tudjam a karkötőt. Majd szétválogattam a színeket úgy, hogy egy képzeletbeli középvonalra tükrözve stimmeljenek a színek. Tehát, a két szélén fehér, aztán világos bézs, majd óarany és végül sötétbarna.

csomozas_2_04Ezen a képen már előre csomóztam pár sort, hogy jobban látszódjon, amit csinálok. De a lényeg egy: ezt a karkötőt balról ÉS jobbról csomózzuk. (A balról csomózással sima, csíkos karkötő készíthető, most ék alakú mintát teszünk bele.)

csomozas_2_05A jobb csomó hasonló képpen készül, mint a bal csomó. Csak tükrözni kell ezt is. Azaz a jobbról vett szálat a tőle balra lévőre csomózzuk rá úgy, hogy először felette majd alatta viszem el a szálat és hurkolom. 1 csinos csomóhoz kétszer kell megismételni ezt a műveletet. Majd lehet tovább menni a következő szálra.

csomozas_2_063 csomó balról, 3 csomó jobbról és akkor középen össze kell csomózni az egyforma színű szálakat.

csomozas_2_07Készen is lennénk egy sorral. A balról-jobbról csomózással ilyen ék mintát készíthetünk.

csomozas_2_10Amikor készen lesz, így fog kinézni.

csomozas_2_09Amikor nagyon megy már a dolog, akkor vágjunk neki bátran az X-es és rombuszos mintákba is! Gyerünk! Ezt, a képen látható mintát “lekottáztam” Nektek, vágjatok bele bátran.

J=jobbról csomó, B=balról csomó, F=fehér, T=türkiz, K=kék, Z=zöld

A linkre kattintva letölthetitek a pdf-et!

Csomózási_útmutató

Jó munkát!

További ékszer ötleteinkért kattints!

Dekortapaszos karkötő

Megunt pólóid új élete ékszerként

Póló nyaklánc 2.0

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s