5+1 · összejövetelekre · recept

5+1 kávé

A kávék Gombóc Artúrjai vagyunk. Vagyis az espresso kávék Gombóc Artúrjai vagyunk. Vagyis veszünk egy jó presszó kávét, és valamilyen formában tejet adunk hozzá, és elfogyasztjuk nagy élvezettel. Naponta többször is megesik ez velünk, sőt! Van, hogy beesünk egymáshoz, és a köszönés helyett néha ez csúszik ki a szánkon: ADJ EGY KÁVÉT!

Összegyűjtöttük a kedvenceinket a teljesség igénye nélkül, és egy ráadás jegeskávé recepttel egészítjük ki a listát a forró nyári napokra való tekintettel!

kave1

1. Espresso

A tökéletes presszó kávé készítéséhez a kávégép a 88-92 °C-os vizet 8-10 bar közötti nyomással átpréseli át a kb. 7 g-nyi őrölt kávéból készült pogácsán 20-30 másodperc alatt. Az elkészült 25-35 ml-nyi kávéfőzeten 2–4 mm vastagságú krém, vagyis “crema” képződik.

2. Ristretto

Ugyanaz, mint az espresso, csak kevesebb víz kerül átfőzésre a kávépogácsán.

3. Lungo

A lungo is espressoból készül. De! Nem úgy, hogy több vizet főzünk át a kávépogácsán, hanem úgy, hogy elkészül az espresso, forralunk vizet, és azzal hígítjuk fel.

4. Cappuccino, az örök kedvenc

Alapja az espresso (mi más?!?!), erre jön ugyanannyi meleg (60-70 fokos) tej és ugyanannyi tejhab (zsíros tejből!).

5. Café Latte

A cappuccino nagyon közeli rokona, de ha lefőtt az espresso, akkor arra 2-szer annyi felgőzölt meleg tejet kell önteni, és csak egy leheletnyi tejhab kell a tetejére.

kave

5+1. Jöjjön hát a hab a tortán, vagyis a jegeskávé!

Főzzünk le egy espresso kávét. Hagyjuk kihűlni. Addig vegyünk egy magas üvegpoharat, és tegyünk bele kb. 1 dl-nyi jeget. Erre mehet 1-2 gombóc vaníliafagyi. További durvításként mehet bele egy kis csokireszelék is. 🙂 Öntsük rá a kihűlt kávét, és annyi tejet, amennyit a pohár és az ízlésünk enged. A tetejéről ne felejtsük le a tejszínhabot! Szívószál vagy hosszú nyelű kiskanál kötelező!

Gyere, olvass még több 5+1-et tőlünk:

– 5+1 Balaton

– 5+1 fotóötlet nyárra

– 5+1 ok, amiért feltétlenül kavicsos parkba menjetek a gyerekkel