5+1 · recept

5+1 cukorféle

Ez a bejegyzés nem egy hittérítő munka, nem is boncolgatja nagy mélységekben a cukor élettani hatását, inkább csak informál. Szeretnénk bemutatni Nektek a piacon lévő cukrokat, illetve elmondani róluk pár érdekességet.

cukor_tipusok

1. répa vagy fehér cukor

A finomított, fehér cukrot a répa levéből nyerik. Amint kivonták a cukorrépából, nagyon komoly vegyi, kémiai eljárásokon megy keresztül, míg fehér, kristályos anyag nem lesz belőle. 

2. barna cukor

Ugyanazon eljárással készül, mint a fehér cukor, csak a végén melasszal színezik meg.

3. nyers cukor (nádcukor)

Finomítatlan termék, melynek előállításánál a cél az, hogy megőrizzék a nádcukor eredeti melasztartalmát. Ez a fő különbség, ami a nádcukornak egy különös aromát és egy jellegzetes színt biztosít.

4. szőlő- vagy krumplicukor

Ez egy egyszerű cukor, amelyet például a krumpliban lévő keményítő lebontásával lehet előállítani. A szőlőcukrot az emberi sejtek közvetlenül tudják energiaforrásként felhasználni, sportszeletekben gyakran használják.

5. gyümölcscukor

A legédesebb cukorféleség, nagy mennyiségben található a gyümölcsök nedvében és a mézben. Nád- vagy répacukor elbontásával állítják elő. Cukorkák, szörpök, gyümölcskonzervek, gyógyszerek édesítésére használják.

+1 alternatív cukrok

A nyírfacukor vagy xilit néven ismert terméket leggyakrabban nyírfa- és kukoricaszárból készítik. Aprítás után a nyersanyagot nagynyomáson és magas hőmérsékleten sósavval hidrolizálják. 35 év klinikai vizsgálatai igazolják, hogy a xilitol a fogak szempontjából az egyik legjobb édesítőszer, mivel csökkenti a lepedék képződést, a fogszuvasodást és mérsékli a szájszagot. A másik alternatív cukor termék a stevia, magyar nevén a jázminpakóca, mely egy természetben előforduló édesítőszer.  Levelét, illetve az abból kinyerhető és az édes ízért felelős nedvet sokfelé édesítőszerként használják, ízhatása azonos tömegű cukorénál mintegy 300-szor erősebb, lassabban alakul ki és tovább tart.

Gyere olvass még több 5+1-et tőlünk:

5+1 kávé – ajándék recepttel!

5+1 ok, amiért kavicsos parkba menjetek sétálni

5+1 fotóötlet nyárra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s