5+1 · gyerekeknek

5+1 mackó

A mackó az kell. A szőrös plüssbarát, aki megvéd, veled alszik, és cérnaszája mindig nevet. Angol nevét, teddy bear, Theodore Rooseveltről kapta, aki nem volt hajlandó lelőni egy fához kötözött medvebocsot egy vadászat alkalmával sajtófotók kedvéért. Megjelent erről egy karikatúra, aminek  hatására készítette el egy orosz bevándorló, Morris Michtom Teddy’s bear-t, vagyis Teddy mackóját, melyet dekorációnak szánt édesség és írószer boltjának kirakatába, Brooklynban. A maci olyan sikeres lett, hogy Michtom nemsokára felhagyott az édességek árusításával és játékgyárat alapított. A mackóörület azóta is tart és minket sem került el! Íme az 5+1 kedvenc.

1. Micimackó

micimackoAngliában a The J. K. Farnell & Co. kezdte meg a mackók gyártását. A kis Christopher Robin Milne is egy Farnell macit kapott első születésnapjára 1921-ben. Öt év múlva megjelent édesapja, Alan Alexander Milne Micimackó kötete, melyben fia, Christopher kalandjait írta le plüssállataival. Imádnivaló jellemét nem véletlenül kedvelik gyerekek és felnőttek egyaránt. Gyermeki ártatlanság mackó bundában, amit ő képvisel. Tele olyan szeretettel, amit mindannyian vágyunk adni és kapni is.

2. TV Maci

Tudtuk, hogy jön; vártuk. Minden este nevettünk azon, ahogy öblöget és köp, és követtük a példáját. Ő jelentette a nap végét, és őt követve mentünk mi is aludni. Rövidke ideig láttuk, és mindennap ugyanazt csinálta. Talán pont ez, a rutin és egyszerűség, amit gyerekként annyira szerettünk benne. A mackótörténelem során végig változott: más lett a ruhája, a bundája, de leginkább alvótársát váltogatta. Köber Tibor készítette a korai változatot. A ’60-’70-es évek TV Macijának Valérka volt a játéka, amit felváltott a Koch Aurél féle változat, Csutkababa. Őt ismerhetjük a könyvekből is, amik megjelentek őmackóságáról Bálint Ágnes tolmácsolásában. Később a mindenkit csendre intő Paprika Jancsival bújt ágyba. Emlékeztek? Psssssszt!

3. Maci Laci (és Bubu)

macilaciKülföldi nevén Yogi Bear először 1958-ban jelent meg a Foxi Maxi című sorozatban, mellékszereplőként, később azonban teret követelt magának a népszerűségével, és három évvel később már saját sorozata volt. A Yellowstone Nemzeti Park lakója a sorozatban mindent megtesz, hogy kifossza a kirándulókat, és számos naiv és vicces ötlete támad, melyek megvalósításakor mi nevetünk, Jones a parkőr pedig bosszankodik. Bubu, az aprócska társ, sokszor próbálja lebeszélni, megállítani, ám Maci Laci nem igazán hallgat rá. Bubu mégis mindig ott van, a bajban is. Igazi mackótárs. A Hanna-Barbera hangulat képviselői ők; a hangulaté, amely belengte gyerekkorunkat.

4. Füles Mackó

fulesmackoFüles Mackó egy plüssmackó, egy Magyarországon is népszerű lengyel mese-bábfilmsorozat és mesekönyvsorozat főhőse. Eredeti lengyel neve: „Miś Uszatek”. 1982-ben vetítette először a Magyar Televízió. Talán a magyar TV Maci testvére, mindenesetre szerettük nagyon. Brumm. A kezdő és lezáró dalocska belevésődött emlékezetünkbe, kitörölhetetlenül. A bábfigura, a lakása, a bútorai, a kidolgozott aprócska részletek lenyűgöztek minden gyereket, ahogy az egyszerű és tanulságos történetek is. Biztosak vagyunk benne, hogy még ma is megállná a helyét, kár, hogy ezt a vonalat felváltotta a digitális technika.

5. Vackor

vackorMielőtt iskolások lettünk, többszázszor meghallgattuk a piszén-pisze kölyökmackó történetét. Bíztatóan hatott ránk, ahogy az egy mackótól elvárható, ahogy boldogult –kisebbségként- a félelmetes első bében. Kormos István csodálatos, dallamos, gyerekek számára is csodás ritmusú költeménye, melyet rajzfilmként is élvezhettünk. Vackor sem mai mackó már, 1956-ban jelent meg a költő első verses meséje róla, amit aztán több követett. Még ma is jó választás, ha esti mesét olvasol. Szülőként is mosolyt varázsol arcodra, és olyan emlékeket idézhet fel, amelyekről magad sem hitted volna, hogy eszedbe jut még valaha.

+1 Holafüle

holafuleSaját, különbejáratú kedvencünk ő, akinek neve az egyik füle hiányára utal. Öreg csont, Anyácska egyik régi játéka, aki némi pesszimizmussal fűszerezett szarkazmussal, korának megfelelő kényelemmel, és egy fülére fogható szelektív hallásával mókás karaktere Cikk-Cakk történeteinek. Megjegyzései, kommentárjai valamennyiünk ki nem mondott gondolatait képviselik sokszor. Ha kíváncsi vagy, hogy vesztette el fél hallását Holafüle, megtudhatod ITT.

További 5+1 cikkeinket itt olvashatod:

5+1 csokoládé, ajándék recepttel

5+1 természetes tisztítószer

5+1 kerti ötlet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s