recept

Házi ételízesítő télire

Piacozunk. Főleg hétköznap. Ennek okát már korábban megosztottam Veletek… 🙂 Az asztalok és kínálók roskadoznak a finomabbnál-finomabb (remélhetőleg magyar) zöldségekkel. Érzem, hogy muszáj palackba zárnom, és majd télen előcsalogatom a finom friss nyári összetéveszthetetlen ízeket. Eddig ezt használtam, ami szuper, de drága. Így elhatároztam, hogy készítek én is házi ételízesítőt.

IMG_2670-001

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • 1 kg fehérrépa
  • 1 kg TV vagy más nem csípős paprika
  • 40 dkg zeller
  • 20 dkg paradicsom
  • 20 dkg karalábé
  • 20 dkg karfiol
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma (nem gerezd!)
  • 1-1 nagy csokor petrezselyem zöldje és zellerszár
  • 0,5 kg durva szemű só

Elkészítés:

Mindent megmos és feldarabol. Majd ledarál. A lényeg, hogy nagyon pici darabokra aprítsa a készülék. Lehet pl. húsdaráló is. Ha megvagyunk, keverjük bele a durva szemű sót. Így fog kb. kinézni:

IMG_2651-001

Aztán szép, ragacstalanított üvegekbe töltjük a házi ételízesítőnket, és jövő nyárig ebből főzünk! 🙂

IMG_2678-001

Ez egy nagyon-nagyon hosszadalmas és fárasztó projekt, hívjunk segítőket, társaságban úgyis jobban telik az idő! 🙂

Gyere, szorgoskodj velünk még többet:

– Sült barack fagyit minden mélyhűtőbe!

– Tipp: zöldséges “jégkocka”

– 5+1 érdekesség a csokoládéról, ajándék recepttel