ajándék · dekoráció · diy

Szöges szerelmi vallomás

Régóta kacérkodtam már a gondolattal, hogy készítek egy szögek közé feszített cérnás képet. Gondolkoztam azon is, hogy mi lehetne az alap, ami megtartja a szögeket (legyen könnyen szögelhető, de tartós is), választottam megfelelő szögeket (ne legyen túl nagy, és ne legyen nagy feje se), és már csak a mintát kellett kitalálnom. Valentin napra, vagy csak úgy készítsd el saját cérna monogram képeidet, ajándékba vagy magatoknak, biztos sikert arat!

cernakep_12

cernakep_01Amire szükséged lesz a képek elkészítéséhez: parafa lapok (pl. ilyen edényalátét), akrilfesték, ecset, kb. 150 db 20-as bodnár szög, hímzőfonal, kalapács, vonalzó, kinyomtatott betűk és szív.

cernakep_02Fesd le a parafa alátéteket egy Neked tetsző színre. Én most fehérre festettem, de természetesen bármilyen színt választhatsz.

cernakep_03Fontos, hogy a festéket több rétegben vidd fel, így szépen befedi majd a parafa barnás színét. Minden réteg között várd ki a száradási időt!

cernakep_04Nyomtasd ki a sablon betűket és a szívet. Ez utóbbit a google-ba beírva (heart shape és a képek között böngészve több ezret találsz!). A betűket a legegyszerűbben úgy tudod előállítani, ha megnyitod a szövegszerkesztő programodat. Keresel egy testes betűtípust, amit kellő méretűre felnagyítasz (ezek most 400 pontosak). Nyomtatás előtt, hogy ne parazoljunk annyi festéket, állítsd át a betűket (jobb egér gomb, betűtípus, kontúr) csak kontúrosra.

cernakep_05Vágd ki a betűket és helyezd el a parafa lapokon. Rögzítsd szöggel.

cernakep_06Ha nem jó a szemmértéked, akkor vonalzó segítségével 1 cm-ként szúrd át a szöget a betű vonalán. Így hozzuk létre a betű követendő ívét a parafán.

cernakep_08Amikor körbeértél húzd ki a rögzítő szöget és vedd le a sablont! Indulhat a szögelés. 20 mm-es a szög, a parafa lapunk 10 mm vastag, így nagyjából a feléig üsd be. Ne jöjjön ki a hátoldalon a szög!

cernakep_09

cernakep_10Szépen szögeld végig a betűt, majd folytasd a sablonok átvitelét és a szögelést, amíg el nem készül mind a három lapod.

cernakep_11Most jön a cérnázás. Kösd rá erősen a cérna elejét az egyik szögre, és indulhat az oda-vissza cérnázás. Érdemes pár húzás után duplát tekerni a szögre – rögzítés gyanánt, ha esetleg kicsúszna a cérna az ujjaid közül, ne kelljen az elölről kezdeni, mert letekeredett az egész.

Ez nem megy gyorsan, szépen egyenletesen, figyelve arra, hogy hol a sok kereszteződés, hol a kevesebb készítsd el a betűket és a szívet.

cernakep_13

cernakep_14A kész képeket képtartó lécre is kitámaszthatod, de egyszerű képakasztót is ragaszthatsz a hátoldalára, és akkor falra is lógathatod!

alatet_cerna_felirat

Jó tekerést!

A többi festős ötletünket itt találod!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s