divat · gyerekeknek · tipp

Tipp: hogyan mozduljunk ki áprilisban is, akár szeszélyes, akár nem

A gyerekek lételeme a mozgás (ha valakinek nem tűnt volna fel 😉 ), és sajnos gyakran mi felnőttek vagyunk a gátjai az örömteli időtöltésnek, mert esik az eső, fúj a szél, vagy éppen csak nem süt a nap elég melegen. Pedig a gyereknek igenis mozognia kell, nem csak a testi, hanem a szellemi fejlődése miatt is. Ne bújjunk mindenféle kifogás mögé, hogy ma miért marad el a kimozdulás. Sőt, ha a csemete már egész pici korától hozzászokott, hogy “rossz időben” is kimozdulunk, később biztos, hogy eszébe nem jut felvetni, hogy azért nem akar kimenni, mert esik az eső. Legfeljebb ott akadunk el, hogy hol a gumicsizmám, miért saras (vajon miért?). Elő az esőnadrágokkal, esőkabátokkal, gumicsizmákkal, és irány a szabad!

masni_mamaspapas_eso1002

 

Pár éve készült egy dokumentumfilm, amiben 2 évesek mozgásigényét mérték. Egy átlag 2 éves 11 kilométert megy naponta. Bizony-bizony, 11 km-t! De ezt ne úgy képzeljük el, hogy oda 5,5-et, vissza ugyanúgy. Hanem amíg mi lepünk 3-at, ő csillagirányban körülöttünk 113-at. Könnyen összejön ám az a 11 km!

masni_mamaspapas_eso017

A változatosság pedig gyönyörködtet (ahogy a monotóniától meg néha a hajunkat tépjük…). Egyik nap mehetünk a játszótérre, másik nap a közeli parkba, harmadnap pedig a nagymamához/barátnőhöz/nagy testvérért az oviba sétálhatunk el. Aranyszabály: bőven hagyjunk időt mindenre, és készüljünk fel, hogy a zsebünk tele lesz faággal, kaviccsal és mindenféle otthagyhatatlan kinccsel!

Egy kisgyerek még mindent a testén keresztül ismer meg (a “szűrők” pedig mi felnőttek vagyunk, mert hozzájuk még minden “szűretlenül” eljut). A mozgás révén érti meg az összefüggéseket, hogy a körülötte lévő tárgyak hogyan működnek, és mi milyen kapcsolatban áll a térben. Sőt, azt is kimutatták, hogy azok a gyerekek, akiknek rendszeres és változatos mozgásra van lehetőségük, könnyebben és ügyesebben tanulnak, és nyitottabbak lesznek a világ összefüggéseire, kérdéseire.

masni_mamaspapas_eso018

Ha pedig mi felnőttek már tényleg elfáradtunk, betérhetünk akár egy finom kávéra a közeli gyerekbarát kávézóba vagy játszóházba, ahol a gyerekek tovább mozoghatnak, mi pedig feltöltődhetünk!

masni_mamaspapas_eso019

Fontos, hogy a gyerekek kényelmesen legyenek felöltözve. Nincs rosszabb, mintha ideges lesz egy kisgyerek, mert feszeng a ruhája miatt. Esőben meg pláne. A jó minőségű esőruhák szárazon tartanak minden gyereket! A mi gyerekeink a  Mamas & Papas legújabb tavaszi gyerekruha kollekciójából válogattak.

masni_mamaspapas_eso015