gyerekeknek · mese

Leon a városban, 7. rész: Menekülés

Dől a pénz, Leonnak hamarosan medencés villája lesz, a garázsban egy piros sportkocsival. A menedzser mindent megszervez, megvesz, kifizet, elintéz. Boldog és elégedett, akárcsak a bártulajdonos, és a közönség. És Leon? Nem is tudja, őt azért mindeközben zavarja egy-két dolog.

Hiába igazi híresség, ragyogó csillag a szórakoztatóipar egén, reggeltől estig dolgozik, zenél, interjúkat ad, fényképeken pózol. Semmi másra nem jut ideje. Hiába a medencés ház, még be sem tette oda a lábát, limuzinokban tölti az életét, egyik helyszínről a másikra kocsikázva. Nincs ideje, hogy megtanuljon autót vezetni, a piros sportkocsi elhagyatottan áll a magányos ház garázsában. Nincs ideje elmenni a piacra, meglátogatni Zét, és megvenni a szélcsengőt. Ezt mégsem bízhatja a menedzserére!

leon_7_01

Amikor kiszáll a limuzinból, ezer vaku villan, Leon ettől halálra rémül. Próbál beleolvadni a környezetébe, de amint halványodni kezd, egy tucat sminkes ugrik oda hozzá, vastag ecsetekkel bepacsmagolják, hol kékre, hol pirosra, hol narancssárgára sminkelik, néha rá sem ismer a saját tükörképére. Képtelen megszokni az újságírók és a rajongók tolakodását.

– Mosolyogj, Leon! – kiáltja boldogan a menedzsere. – Híres vagy és gazdag!

Leon bambán vigyorog, nem akar csalódást okozni másoknak.

Egyik nap bombaként robban a hír: Leon lesz a vendég az ország legmenőbb tévéműsorában. Aki oda bekerül, azt már semmi sem állíthatja meg a világhír felé vezető úton, határ a csillagos ég!

Aznap este az egész város a tévékészülék előtt ül, várják a műsort. Leon mindeközben halálra izgulja magát az öltözőben. A sminkje már kész, püspöklilára festették, sárga csíkokkal. „Ez kifejezi a különcséget, az eredetiséget, a kozmikus tehetséget!” – indokolta a stylist a színválasztást. Leon egyetért vele: ez a színkombináció pont olyan idegen számára, mint a felsorolt tulajdonságok.

Aztán betuszkolják a stúdióba, előtte még valaki a fülébe súgja: „Csak lazán!”

leon_7_02

Lehuppan egy leopárdmintás fotelba, a ráirányított reflektorok azonnal elvakítják. A műsorvezető fesztelenül csacsog, Leonra villantja tökéletes mosolyát. Megfogja az ujjait, mutatja a kamerának, kérdezgeti, de nem vár választ, az igazi főszereplő itt nem is Leon, hanem ő maga. A kaméleon meg sem szólal egész idő alatt, de ezt senki nem is kívánja tőle. Miközben a csiricsáré fotelban kucorog, kristálytisztán hull rá a felismerés, hogy statisztává lett, aki kiszolgálja a közönség igényeit.

Végül odaültetik egy fehér zongorához. Játszani kezd, a dallamból vágyakozás csendül, tengerek zúgását, a fák között zúgó szél süvítését, angyalok énekét idézi. Csak Leon tudja, hogy a dal a szélcsengő hangját utánozza. A műsorvezető zsebkendőt vesz elő, a szemét törölgeti. A tévékészülékek előtt ülve egy egész város szipog.

leon_7_03

Az adás végeztével többen kezet ráznak vele.

– Gratulálok, mester, nagyszerű volt ma este is!

– Brávó maestro, gratulálok! Igazán okosakat mondott!

Leont várja a limuzin a kijáratnál. Testőrök próbálják távol tartani a rajongókat. Az öltöző előtt újságírók toporognak, várják, hogy a mester fogadja őket, és interjút adjon nekik, még egyet, még egyet és még egyet, mindig ugyanazokra a kérdésekre mindig ugyanazokat a válaszokat.

Leon a zuhany alá áll. Leázik róla a festék, visszakapja saját bőrét. Óvatosan kinyitja az öltöző ablakát, és kimászik rajta. Az ereszcsatornán leereszkedik a néptelen utcára. Tőle telhetően siet, megpróbál felszívódni, még mielőtt észrevennék, hogy eltűnt. A zsebe ismét üres, de a szíve könnyű.

leon_7_04

Másnap az újságok címlapon hozzák: „FELSZÍVÓDOTT A HÍRES ZENÉSZ!”, „ÁLLATRABLÁS?”, „MAESTRO LEON ELTŰNT!”, „VÁLSÁGBAN A ZENEIPAR!”, „A RAGYOGÓ CSILLAG KIHUNYT!”

Pár hétig eltart a hisztéria, de hamarosan újabb sztárok tűnnek fel. Nemsokára már senki nem emlékszik rá, hogy volt egyszer egy Leon nevű, felejthetetlen zongorista.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s