ECO · gyerekeknek · tipp

Élet az eldobható papírpeluson túl – kisbaba biliztetése (EC)

Van egy skálám. Hogy mennyire néznek hülyének az emberek. A nulla jelenti azt, hogy ez tök normális (vagyis mások által elfogadott), a 10-es, hogy ennek teljesen elmentek otthonról. Persze egy-egy tevékenység más és más körökben átlendülhet 0-ról 10-re és vissza. Például, amíg a fővárosban laktunk, addig a hordozókendőzéssel egy kellemes 5-ös szintet ütöttem meg a sarki boltban, most egy vidéki kisvárosban lazán 8-9-es vagyok vele (“nem rossz ez neki?”- szokták kérdezni).

EC_masni

Természetesen a saját családomban is felszalasztom egyesek szemöldökét a furcsaságaimmal, de úgy érzem, hogy a harmadik gyerek biliztetésével sikerült kivernem a biztosítékot. Igen, az első kettőt nem biliztettem kisbabaként. Van ennek hivatalos angol neve: Elimination Communication, röviden EC. Vagyis a kisbaba jelzéseit figyelemve az ember ráülteti a gyereket a bilire, kiad egy hangot, pl. hogy “psss-psss”, és pisil vagy kakil a baba, vagy nem. 🙂 Igen, egy újszülöttet is oda lehet tartani a mosdó vagy bili fölé, és igen, nem tud ülni, de szuperül meg lehet tartani a babát, és tényleg működik! Eszméletlen! Én is nagyon meglepődtem így a harmadik csemeténél. Két hetes kora óta csináljuk. Vannak napok, hogy szinte semmit sem sikerül a bilibe produkálni, és van, hogy csak 1-2 pisi megy a pelusba. Most 14 hetes a kislányom, és igazából még mindig ugyanott tartunk, ahol elkezdtük: ébredés után, evés után és néha közötte, ha nyöszörög, bilire teszem. Az lesz majd a csúcs, ha egyértelműen megértem a nyöszörgést, amikor pisilnie kell. A lényeg nem az, hogy korábban szobatiszta legyen a baba, hanem, hogy nem a pisis pelusban tartjuk a gyereket, és megértjük, ha pisilnie kell. A korai szobatisztaság csak egy kellemes “mellékhatása” az EC-zésnek.

Amire szükségünk lehet: egy ázsiai bili (vagy láttam már olyan keverőtálat, ami harmadannyiba kerül, és állítólag ugyanúgy tökéletesen ráillik a kicsi babapopsi), és nagyon sok türelem. Örülni kell minden bilibe kerülő produktumnak, és nem elkeseredni, ha a pelusban köt ki. 🙂 Van még pár trükk az öltöztetéssel kapcsolatosan, ezeket is majd megosztom Veletek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s