ECO · gyerekeknek

Élet az eldobható papírpeluson túl – mosható pelus körkép

A mosható pelussal komoly múltunk van. Első csemetémnél hú, de lelkes voltam, elolvastam nagyon sok mindent az interneten (akkor igazából mindent elolvastam az interneten, ami gyerekkel kapcsolatos, most már szerencsére nem, mert tudom, hogy egy probléma az esetek 99%-ban magától elmúlik 🙂 ), beszereztem egy tuti csomagot, és elkezdtük használni. Aztán a közvetlen környezetem nem hogy nem támogatott engem, hanem egyenesen elutasította a mosható pelus körüli hercehurcát. Igen, mert van. Vödör, amit kerülgetni kell, büdi, ami kicsap a vödörből, ha leveszed a tetejét, plusz egy mosás minden nap vagy másnap, száradó pelusok (nem csak) a fregolin, ilyenek. Ami engem abszolút nem zavar, de másokat igen. Pelenkacsomagot összeraktam, és fájó szívvel eladtam. Második gyereknél újra fellángoltam. Újra beszereztem egy csomagot. Közben sok minden változott, fejlődött a mosható pelus szakma is, és jóval több helyem van teregetni, de a legfontosabb, hogy eldöntöttem, hogy nem hagyom magam eltántorítani, és egyszerűen elengedem a fülem mellett az állandó puffogást. Második gyerek szobatiszta lett, harmadik gyerek pedig 2 hetes kora óta 90%-ban mosható pelust hord. Utazáshoz szerintem kivitelezhetetlen, hacsak nem visz magával az ember egy mosógépet is… Szeretnék segíteni azoknak, akik megpróbálnának átállni a mosható pelusra, hogy milyen megoldások léteznek és milyen kiegészítőkre van szükség. Előre bocsátom, szubjektív megjegyzéseket is belefűztem, ezeket tényleg fenntartásokkal kezeljétek, mert minden gyerek más!

masni_moshato pelus_002

A mosható pelenkákat nagyon sokféle képpen lehet csoportosítani, de a lényeg ugyanaz, fogja fel a pisit és kakit. Ehhez szükség van egy nedvszívó rétegre és egy vízzáró rétegre. Ez a kettő lehet külön és egyben. Az AIO (All In One – vagyis minden egyben) pelenkák ugyanúgy működnek, mint a papírpelenkák, egyben van a vízzáró és nedvszívó réteg, egy pelusozáskor a teljes pelust le kell cserélni. Lassabban szárad.

Vannak a pelenkabetétek/pelenkabelsők – az előrehajtogatott kifejezés angol megfelelőjén találod meg a webáruházakban (prefold), de simán kiválthatjuk egy tetra pelussal, kb. 6 rétbe kell hajtani, hogy beleférjen. Léteznek belőle patentosak, vagyis a belsőt a külsőbe bele lehet patentolni, de akkor ugyanolyan márkájú külsőt és belsőt kell venni.

A pelenkakülsők lehetnek egyméretesek (S, M, L, XL) vagy patentokkal méretre állíthatóak. Az előző előnye, hogy egy 3kg-os ujjszülöttön nem egy orbitális pakk van, viszont mindig újabbat kell belőle venni, ahogyan nő a csemete. A patentokkal méretre állítható viszont a pelenkás kor elejétől a végéig tökéletes lesz. Én ezt a külön külső és külön belső megoldást szeretem a legjobban. Pelenkacserekor elég a belsőt cserélni, a külsőt elég akkor, ha nagyon pisis lett vagy kakis véletlenül.

A külsőkből létezik egy zsebes (valaki csónakosnak hívja) fajta, ami egy kicsit öszvér. A külső vízzáró réteg össze van varrva egy nedvszívó réteggel, és van hátul a pelus derekánál egy nyílás, és a két réteg közé, vagyis a zsebbe bele lehet tenni a pelusbelsőt, és nem csúszik el (bár nekem a sima külső-belső felállásban sem csúszik el sose), hátránya, hogy a külsőt ugyanúgy mindig le kell cserélni, hiszen pisis lesz a belső oldala.

masni_moshato pelus_001

Először érdemes körülnézni a használt piacon is, hiszen vadonatúj darabokra is bukkanhatunk szuper áron, vagy egyes márkák összeállítottak kezdőcsomagot is, így ki tudod próbálni, hogy milyen is a mosható pelusozás. De hogy mégis mennyire van szükség? Nagyon fontos leszögezni, hogy nem bír annyit, mint egy papírpelenka, tehát jóval gyakrabban kell cserélni. Napi 7-8 szett biztos kell, olyan 2 naponta érdemes mosni (természetesen lehet naponta is, csak akkor elég üres a mosogép), és bizony egy tavaszi vagy őszi nyirkos napon, amikor a fűtés nem olyan erőteljes, vagy nincs, bizony igen lassan szárad… 20 szettnél több nem kellhet. Mivel én sima külsőt használok, nekem van 25 belsőm és 4 külsőm, és ezzel vígan elvagyunk. Ahogy nő a baba, valószínűleg át kell majd állni a dupla belsőre, de ha ilyen jól haladunk a bilizéssel (EC), amit újszülött kora óta csinálunk, akkor lehet, hogy el se jutunk odáig.

Gyere, nézz körül a tippjeink között is!