divat · diy · szabásminta

Vendégposzt: varrj kimonót egyszerűen!

Szeretnénk Nektek bemutatni Székely Orsit, aki szintén itt blogol a caféblog motoron, és mostantól havi, pár heti rendszerességgel posztokkal jelentkezik itt nálunk a Masnin! Olyan varrós projekteket mutatunk Nektek, amik tényleg egyszerűek, kezdők is belevághatnak, és szeretnénk, ha kérdeznétek, minél többet. Ha elakadtok, bizonytalankodtok, ragadjatok billentyűzetet, és kérdezzetek, de addig is jöjjön az első közös projekt, egy egyszerű, de roppant divatos kimonó!

orsi_kimono

Márciusban ahogy elő-előbújik a nap a felhők mögül, rögvest tavaszi hangulatba kerülök, és azonnal el akarom pakolni a nehéz téli ruháimat – hiú ábrándok, ugye? De idén gondoltam egyet és ahelyett, hogy ideje korán elpakoltam volna a vastag holmit, inkább varrtam egy tavaszt üdvözlő szuper egyszerű és nőies kimonót, amit háromnegyed óra alatt bárki el tud készíteni. Vágjunk is bele!

Szükséged lesz a következőkre: olló, tű, cérna (varrógép), centi, gombostűk, vasaló, alapanyag- kb. 150 cm (140 cm széles anyagból).

kimono_01

kimono_02Én egy rugalmas poliészter dzsörzét vettem erre az alkalomra, csodás tengerészkék alapon törtfehér virágokkal. Bár nagyon szép az anyag, ha nem vagy túlzottan tapasztalt a varrás és textilek terén, nem ajánlom, hogy ezzel kezdj. Inkább mondjuk egy taft, vagy kreppselymet netán zsorzsettet tudnám ajánlani, amik kissé merevebb anyagok ugyan, de annál jobban kezelhetők, így kezdőként bátran válassz egyszerűbb alapanyagot, így garantált a siker!

Az egészben az a legjobb, hogy csak téglalapokat kell kiszabnod és összevarrnod, nincs benne különösebb fondorlat. Első lépésként el kell döntened, hogy milyen hosszúra szeretnéd a kimonót, az enyém 82 cm lett, ebbe én a varrásszéleket is belekalkuláltam.

kimono_03Ha ezzel megvagy, akkor mérd le a vállszélességed és adj hozzá 20 centit (esetemben 65 cm lett, a 20 cm ráhagyással együtt). Az igy kapott téglalapot ki is szabhatod és megkapod a kimonód háta részét. Itt van még egy lépés, ami nem kötelező, de szerintem elegánsabbá és kifinomultabbá teszi a ruhadarabot: kis nyakrész kivágása. Ezt úgy tudod megcsinálni, ha simám leméred a nyakad kerületét és a kapott méretet elosztod 2-vel (esetemben 15), hosszában ketté hajtod a háta részt és a hajtásnál leméred 7,5 cm és ívesen kivágod a nyakrészt.

Az eleje rész kivágása következik. Itt is két egyforma téglalapot fogsz kiszabni. Hossza az egyenlő a hátrész hosszával. A szélességét pedig úgy számolod ki, hogy a leméred a hátrészen a távolságot az anyag széle és a nyakrész között.

Ismét két téglalapot kell kivágnod: a két ujját. Én ezt úgy csináltam, hogy lemértem a bicepszemet és hozzáadtam 40 cm-t, hogy jó bő, légies legyen- esetemben 69 cm. Azt akartam, hogy az ujja az alkarom közepéig érjen le, így 33 cm lett a hossza.

kimono_04Ha megvan a 7 darab téglalap, akkor következzen ezek beszegése. Ez lehet az utolsó lépés is, de őszintén megvallva, hamar túl akartam esni rajta 🙂

kimono_06

kimono_07

kimono_08Első nekifutásból szegőtalppal szerettem volna beszegni a kis kimonót, de inkább elővettem a vasalót és a gombostűket. Kb. egy centit visszahajtottam az anyagból, gombostűztem, majd levasaltam. Ezután kivettem a tűket és még egyszer 1 cm-t hajtottam, gombostűztem majd újra vasaltam és csak ezután ültem a géphez és szépen levarrtam a hajtásokat.

kimono_09Következő lépésként pedig szint színre fordítva a háta részhez gombostűzzük, majd hozzávarrjuk az eleje részeket. Érdemes cikcakk öltéssel letisztázni, így tartósabb lesz a ruhánk.

kimono_10Most pedig az ujja részeket előszőr ketté hajtjuk úgy, hogy az anyag fonákja legyen kívül és összevarrjuk. Ezeket úgy fogjuk majd belevarrni a hasítékba, hogy szépen kifordítjuk az ujjakat is és a “kimonó-mellénykét” és szépen behelyezzük az ujját a háta és eleje rész közé, nagyon figyelve arra, hogy szín színre nézzen.

Gombostűzzük, majd körbevarrjuk, cikkcakkozzuk és kész is a csodaszép, szuper egyszerű „felkapomésrohanokis” tavaszi kimonó!

kimono_13

kimono_12

Nektek hogyan tetszik?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s