ajándék · ékszer · újrahasznosítás · diy

Pamutbojt és halszálka fonás

A pólóanyagból készült ékszerekért egyszerűen oda s vissza vagyok, pedig nem vagyok egy atom-ékszer viselő. Kedvencem Kinga Cirrhopprecycle ékszerei, már workshopon is voltam nála, tényleg nem tudok betelni a puhasággal, színekkel formákkal :). Most a pólóanyag alap felhasználását mutatom be Nektek, halszálka fonás és pamutbojt témában. Nálam most kulcstartók készültek, de  akár fülbevalóként (pici bojtok), vagy nyaklácként (halszálka fonás) is simán el tudnám képzelni őket!

dsc_1354

Amire szükséged lesz: 100% pamut pólók, olló, kulcskarikák.

Kezdjük az alapokkal, a szálak elkészítésével. A pólót fektesd ki magad előtt, és vágd belőle kb. 4 cm széles csíkot (eleje-háta együtt). polobojt_12

polobojt_01

Vágj ki minden varrást, címkét a szálakból, így 2 szálat kapsz – jó esetben – mert mindkét oldalt kettévágod. Most fogj egy szálat a kezedbe és húzd szét. A szálak alja és teteje ettől a húzástól be kell, hogy pöndörödjön. Haladhatsz akár 20 cm-ként is, de ha egyszerre húzod a két szélét úgy is sikerülni fog. Na, az alapanyag előkészítéssel meg is lennénk.

polobojt_02

polobojt_03

  1. Halszálka fonás

Az a jó ebben a fonásban, hogy nagyjából akármennyi páros számú szállal végezhető. Én most 4-4 szállal csináltam, azaz 4 színnel, de akár 8-8 szálig is felmehet a móka, akkor persze sokkal szélesebb lesz maga a fonat is.

Fektesd egymás mellé a szálakat, és hagyj egy kis bújtatót a tetején, majd egy maradék szállal kösd el a “nyakát”. polobojt_04

polobojt_05

Rendezd sorrendbe a szálakat, és kívülről középre húzd be a két külső szálat úgy, hogy középen keresztezzék egymást. Az nem fontos, hogy a jobb megy alul vagy a bal, de az igen, hogy minden ütemben ugyanaz menjen. Tehát ha elsőre a bal ment alul, akkor az összes lépésben a bal menjen.

A képeken lazán mutatom, hogy hogyan kell fonni. Élőben a szálakat húzd teljesen szorosra!

polobojt_06

polobojt_07

polobojt_08

Amikor készen vagy, akkor a végét, úgy, mint az elejét egy maradék darab csíkkal kösd el. KÉSZ!polobojt_11

2. Pamutbojt

Nagyjából egyforma (most kb. 20 cm) hosszú pólócsíkokat tegyél egymásra, alá pedig egy szálat keresztbe. A keresztszállal kösd össze a pólócsíkokat erősen,  majd utána csomózd el a nyakát és újabb szállal. A bojtot vágd egyenesre alul, és készen is vagy :)!

polobojt_09

polobojt_10

polobojt_11
polobojt

Korábban már készítettük bojtot, akkor pékzsinegből, nézd meg azt is! A kulcstartó krétatáblát pedig így tudod elkészíteni. Jó munkát!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s