diy · falra · festés · inspirációk · otthonra · promóció

Egyszerűbb élet?

Igazából bármennyire keresem-kutatom a gyökerét a “sosincs semmire se időm” problémakörnek, valahogy mindig oda lyukadok ki, hogy túl sok minden vesz körül, amivel foglalkoznom kell / szeretnék. Így sok esetben nagyon jól jön, ha valamit például ki tudok iktatni, ergo nem kell vele foglalkoznom, mert mondjuk megy magától, vagy épp sikerült egy olyan megoldást találnom, amivel hosszú távon (egy család életében értsd: akár mondjuk egy évig) nem kell gondolnom rá. És most miért írom le mindezt? Azért mert sikerült találnom egy olyan megoldást, amivel hosszú távon (értsd: jövő nyárig tuti, de utána sem kell nagy valószínűséggel foglalkoznom ezzel) megoldottam a lépcsőház-összetapogatási problémát.

Tavaly nyáron festettük ki a lépcsőházat, mert már nagyon megérett rá. Kicsi gyerekkel élünk, lépcsős lakásban, így egyszerűen elkerülhetetlen volt, hogy foltos legyen a fal. Ha felment, ha lejött, ha filctollas volt a keze, ha fogkrémes, annak nyoma maradt. Engem meg úgy egy idő után elkezdett zavarni. Szóval, akkor kifestettünk. Hú, szép lett, fehér lett, új lett… És eltelt egy év. És megint minden csupa nyom olyan 110 cm magasságban.

dsc_1383

Gondolkoztam, mi legyen? És akkor jött a megoldás, a Dulux Magyarország felkérése, hogy kipróbálnám-e az új Dulux Easycare termékcsaládot, amit pont kifejezetten ilyen problémák megoldására találtak ki. Hát akkor jöjjön, ide nekem a megoldást!

img_6658-001

A falunk jó állapotban volt, egy éve festettünk. Két problémát is szerettem volna megoldani, az egyik a fal összetapogatás, a másik a rugdosó koszolódása volt. Színkártyáról kiválasztottam két színt, melyről úgy gondolom, hogy praktikus lesz lépcsőházba, és még a lakásunk hangulatával is passzol.  A rugdosóra  a Tölgyfa háncs fedőnevű árnyalatot választottam, a falra pedig a Kasmír kendő színt. Ha bizonytalan vagy, hogy melyik szín hogyan mutatna Nálad, akkor kapd elő az okostelefonod, és ezzel az applikációval kipróbálhatod a színeket!

elotte

A mostani állapotban a lépcsőház “hátsó” fala türkizes árnyalatú, így kíváncsian vártam, hogy a fehér-türkiz átfedést hogyan oldom meg ezzel a termékkel, de ennyire ne is szaladjunk előre! Hiszen először is alaposan kitakarítottam a lépcsőházat, hogy mindenhol pormentes legyen, majd kimaszkoltam (szenzitív szalaggal) a területeket, ahová semmiképp se szerettem volna, ha festék kerül. Egy tipp: ha Te is, így, lépcsőházban gondolkozol és szeretnéd, hogy festés kövesse a lépcsők emelkedését, akkor egy vékony fonallal jelöld ki az emelkedés vonalát, majd a fonal mellett maszkolj szalaggal.

dsc_1384

Tehát a fal jó állapotban volt, de ennek ellenére elengedhetetlen éreztem, hogy alapozzak. Alapozni idő, és persze még egy réteg, tehát munka, de alapozni fontos. Egyrészt szép homogén felületet ad, amin a festék egyenletesen szívódik be – azaz nem lesz foltos, másrészt tartósabbá teszi a végeredményt. Tehát hajrá, alapozzatok, ne hagyjátok ki!

dsc_1379

dsc_1386

Az alapozónak legalább 16 órát kell száradnia, ezt kalkuláljátok bele a festésbe. Az alapozó teljes száradás után, ilyen fura, fényes felületet ad, de pánikra semmi ok, a festék eltakarja majd :)!

dsc_1388

Amikor teljesen megszáradt az alap, akkor a lépcsők rugdosójával kezdtem a festést. A sötétebb színt (Tölgyfa háncs) terveztem ide, mivel a korábbi világoson túlságosan is meglátszott a mindennapos használat. A festéket nagyon egyszerű volt felvinni, szépen terült. Egy rétegben ennyire fedett:

img_6668

img_6673

Két rétegben adja meg a tökéletes fedést, így én 2 óra száradás után felvittem a második réteget, ami viszont már csodás eredményt hozott.

dsc_1406

Amikor megszáradt a rugdosó, akkor kimaszkoltam (szenzitív szalaggal, nehogy visszaszedje a friss festésemet!) a rugdosó – fal találkozást, és jöhetett a falfestés. Itt is két réteg kellett, hogy szép eredményt kapjak.

dsc_1404

A maszkoló szalagot azonnal, a második réteg felvitele után leszedtem, nedvesen. Ezt a visszaszedést óvatosan csináld, és ügyelj rá, hogy a festékes szalaggal ne kenj össze semmit – ez elég nehéz, de menni fog :)!

Amikor teljesen megszáradt, végeztem még egy utolsó ellenőrzést, és az apróbb hibákat egy pici ecsettel kijavítottam. És KÉSZ voltam. Hurrá!

dsc_1398

Most még kényesen ügyelek, hogy ne kerüljenek friss kéznyomok a falra, hiszen az Easycare festék teljes kötési ideje – azaz az az idő, amikortól ténylegesen moshatóvá válik, 28 nap, ennyit mi tuti nem fogunk tudni várni, de a végeredménnyel nagyon meg vagyunk elégedve. Matt, de mégis lemosható, gyönyörű színekben pompázó lépcsőház.

dsc_1396

Amennyiben kedvet csináltam a festéshez, akkor inspirálódj a Dulux Magyarország youtube csatornáján, ahol további remek festési ötleteket és tippeket találsz! A Dulux Easycare festék nemcsak lépcsőházba, de gyerekszobába, előszobába is hibátlan választás, hiszen ezekben a helyiségekben sem kímélnek minket a falon nyomot hagyó koszoló manók.

Festésre fel!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s