összejövetelekre · recept

Recept: készíts házi ricotta túrót!

A házilag készített, amúgy boltban is megvehető termékek pár évvel ezelőtt kezdték el nagyon megmozgatni a fantáziámat. Anno Vrábel Kriszta: Főzd magad! könyve volt az első szög a bolti krémsajt, kész hamburger zsömle és bolti fagyi koporsójában. Azóta elképesztően sok dolgot kipróbáltunk, készítettünk házi sonkát, fagyit minden mennyiségben, lekvárban is jók vagyunk, de most, hogy szembe jött velünk egy ricotta recept, nem tudtunk nemet mondani. Az eredetin egy picit módosítottunk, de nem sokat, így íme a mi lágy, fantasztikus ricotta receptünk, ami egyszerű, mint a bot. Egy kis türelem kell hozzá csupán.

Hozzávalók:

1 liter legalább 3,5% zsírtartalmú tej

125 ml nagyon zsíros tejszín

30 ml frissen facsart citromlé

patikában kapható 50×80 cm-es gézlap félbehajtva 50×40 cm méretűre, húsmaghőmérő vagy bármilyen más egyéb konyhai hőmérő

 

Tedd fel a tejet a tejszínnel egy lábosban főni. 90 Celsius fokig melegítsd alkalmi kevergetés mellett. Ekkor vedd le a tűzről és keverd hozzá a citromlevet, majd fedd le egy vékony konyharuhával és hagyd állni 1-1,5 órát. Amikor ez kész, akkor bélelj ki egy nagy szűrőt a gézlappal úgy, hogy a szélei bőven túlnyúljanak a szűrőn. Tedd a bélelt szűrőt egy jó mély tál fölé. Majd nagyon-nagyon óvatosan szűrd le a ricotta túródat. Ilyenkor a kis göbök még nagyon törékenyek, így dolgozz óvatosan. Hagyd a szűrőben állni még a ricottát egy órát, ha keményebb eredményt szeretnél, akkor fedd le, és tedd hűtőbe akár egy éjszakára is csöpögni.

Az eredmény mesésen lágy ricotta túró lesz, amit kedved szerint fogyaszthatsz sósan vagy édesen, magában, vagy zöldségekkel, kenyérrel.

Korábbi receptjeinket itt találod, kattints!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s