összejövetelekre · recept

Recept: zakuszka, ahogy mi szeretjük

Ebben a melegben az ember kétszer is meggondolja, hogy bekapcsolja-e a sütőt, vagy inkább egyen simán hideget. De a zakuszka miatt még ilyenkor is bekapcsolom, ennek két oka van: így később sokszor ehetünk “csak” hideget :D, a másik pedig, hogy egyszerűen imádjuk. Amit most készítettem, abból már csak fél üveg van, szóval, nemsokára újra neki állnom… Ez az a zakuszka, amit mi szeretünk, de semmi sincs kőbe vésve, kísérletezzetek vele kedvetekre!

Ez a mennyiség relatív kevés, azaz 3 kis befőttes üvegre elég, de matematikusok előnyben, simán lehet többszörözni az adagot!

1 kg padlidzsán

1 kg kápia vagy pritamin paprika

2 nagy vöröshagyma

1 dl olaj

fél doboz passzírozott paradicsom (azaz 2,5 dl)

1 babérlevél

só, bors és egy csipet cukor kedvetekre

és a mi titkos hozzátevőnk: 1 mokkás kanál füstölt fűszerpaprika

Előmelegítem a sütőt 220 fokra. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek és rárakom a padlizsánt, és a kicsumázott, de egészben hagyott paprikákat. Alsó-felső sütésen feketedésig sütöm, a padlizsánt 10 percenként megforgatom, hogy minden oldaláról megégjen. A feketedés megfelelő foka nálam 40 perc után állt be, így akkor kivettem a zöldségeket. A paprikát és a padlizsánt gyorsan egy mély tálba dobtam és lefóliáztam, így könnyebben hámozom majd meg őket. Amíg hűlnek a kokszos zöldségek, addig felraktam egy nagy lábosban a deci olajon dinsztelődni a 2 nagy, apróra vágott vöröshagymát. Lassan, 10 perc alatt teljesen üvegesre pirítottam. A titkos, füstölt paprika port ilyenkor adtam a hagymához, és jól átforgattam. A lefóliázott paprikáról lehúztam a héját és feldaraboltam, majd rádobtam a fűszerpaprikás hagymára, átforgattam ezt is, majd jöhetett a szintén meghámozott, darabolt padlizsán. Következő lépésben felöntöttem zöldségeket a passzírozott paradicsommal, és összerottyantottam. Akkor jó, amikor az olaj feljön oldalt a tetejére. Ekkor előkaptam a botmixeremet – és kihalásztam a babérlevelet, majd pépesítettem rajta egyet, de nem nagyon, csak úgy épp-hogy. Kifőzött üvegekbe mertem, és dunsztban hagytam kihűlni. Jó étvágyat!

Még több receptet ITT találsz, nézz körül!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s