A quiche (ejtsd: kís) családunkba a francia tanulmányaimmal, némi kint tartózkodásommal, majd itthoni francia irányultságommal került. A francia múltamból nem sok dolgot őriztem meg, de a receptekre és azok készségszintű előállítására büszke vagyok. A csoki mousse-ból általában sosem marad (lehet dupla, tripla adag, akkor se), a vörösboros boeuf bourgignon is el-el kopik és a quiche-emből se marad a másnapi morzsapartira. Na, ennyit az önfényezésről és most térjünk a tárgyra. A quiche gluténmentesítési hadjáratomon többször hatalmas vereséget szenvedtem. Sokszor akkorát, hogy egy egész évre feladtam. Viszont most egy beszélgetés megadta az ihletet és adtam egy esélyt a hajdinának – ami amúgy szintén elég népszerű Franciaországban… És láss csodát, megszületett a gluténmentes quiche alapreceptje!
Amire szükséged lesz egy IKEA-s pitesütő formához:
125 gramm hajdinaliszt
125 gramm kölesliszt
2 evőkanál olívaolaj
egy nagy csipet só
kb. 1 dl víz
A liszteket keverd össze, mehet bele a só és az olaj, majd kb. 2 evőkanalanként adagold a tésztához a vizet. Azért így, mert így érezni fogod, hogy mikor elég (ha ragadós, nyálkás a massza, akkor már sok a víz). Mert lehet, hogy mégsem kell bele az egész egy deci. A tésztának morzsalékosnak, de össze-összeállónak kell lennie. Semmiképpen sem tudod majd nyújtani, mint a klasszikus vajas-lisztes verziót, erre ne is számíts. A morzsalékot Neked kell majd a pitesütő formába nyomkodni, de ez könnyen és gyorsan megy majd, ne aggódj.
Amikor ezzel megvagy, akkor szezontól és ízléstől függően készítsd el a töltelékét. Pár hete vajon párolt fokhagymás mángoldot tettem bele, most épp felkarikázott és pár percig párolt pórét dobtam fel pár karika paradicsommal és mozzarellával. A lényeg, hogy olyasmi kerüljön bele, amit szeretsz.
Ha megvagy a zöldséges, esetleg szalonnás, húsos töltelékkel, akkor jön a vége: öntsd nyakon egy nagy tejfölben elkevert 2 egész tojással. Ebbe a tejfölös tojásba tehetsz még kedved szerint friss vagy szárított fűszereket. A paradicsomos-mozarellás quiche szerintem félkarú óriás bazsalikom nélkül, de tényleg személyes preferencia, hogy ki mit mivel szeret.
Amikor készen vagy, told 190 fokra előmelegített sütőbe és süsd 30-35 percig. Ha szereted, hogy barnább a teteje, akkor az utolsó pár percre kapcsold be a légkeverést!
Jó étvágyat!
Korábbi receptjeinket itt találod, böngéssz kedvedre!