ECO · tipp

Tipp: bringázz hétköznap is

Nagyon régóta készülök ennek a posztnak megírására. Komoly bringás múltam van, betegesen vonzódom a kerékpárokhoz, szeretek bringával kirándulni, és a mindennapokban is azt használom. Nyáron, télen, gyerekkel, nélkülük, sok cuccal, szoknyában. Valakinek elvetemültnek tűnök, hogy szemerkélő esőben is két gyerekkel így indulok el reggel. Valaki meg megjegyzést tesz, ha kocsival megyek nagybevásárolni. Mindenkinek máshoval van a határ. 🙂

Ennek a posztnak célja a bátorítás, és hogy elmeséljem, hogy nem kényelmetlen és körülményes a bringa mindennapos használata, és higgyétek el, az első út lehet, hogy “meredek” lesz, de pár hét után már felmerül majd az a kérdés, hogy régen miért nem jártam (többet) bringával?

Lássuk hát, hogy mire van szükség ahhoz, hogy könnyű választás legyen mindig bringával elindulni, és öltözködés közben ne lebeszéljük magunkat, hogy most éppen miért nem bringával megyünk.

Maga a bringa legyen megbízható és strapabíró, minőségi alkatrészekkel. Mivel minden nap használatban van, fontos, hogy tökéletesen működjön a váltó és a fék is, minden csavar meg legyen húzva, így nem kell állandóan szervízbe hordani, vagy otthon fülig olajosan szerelgetni. Lánc legyen megkenve, kerekek ne eresszenek le naponta. Nincs idegesítőbb, mint késésben bicikli kereket pumpálni.

Ha nem tuti biztonságos helyen is kell hagynod a bringát, akkor nagy előny, ha nem rí le róla, hogy drága volt és/vagy vadi új. U-lakatot vagy patkózárat használok lánccal kiegészítve, de igazából ha valamit el akarnak emelni, el is fogják. Marad az, hogy nem kell olyan csillivilli bringa a mindennapokra.

Itt el tudod olvasni, hogy mit ír elő a KRESZ, hogy mi legyen a bringádon és te milyen állapotban legyél, mielőtt kihajtasz a közútra. 🙂

Lámpa: nem hiszek az elemes lámpában. Kellemetlen, amikor lemerül, talán pont nincs otthon elem, ráadásul gyerekek játékból bekapcsolják, de ki már nem, és valószínűleg egy mozdulattal levehető a bringáról. Így vagy valaki elemeli róla köztéren, vagy ha Te leveszed, és elfelejted visszarakni. Körülményes. Dinamós megoldás a tuti.

Fényvisszaverő nem csak oda jó, ahova a KRESZ előírja. Külső felni oldalán végigfutó csík nagyon hasznos. Oldalról nem biztos, hogy a lámpát kiszúrják az autósok szürkületben/sötétben.

Lássuk hát a tömegmozgatást. Ha egyedül indulunk, akkor is valami kis pakkunk biztos van, ezért egy kosár elengedhetetlen előre a kormányra. Adapteres a legjobb, így magunkkal vihetjük.

Gyerekülés vagy gyerekülések. Hátra vagy előre. Vagy mindkét helyre. Nem mondom, hogy nem kell hozzá erő és rutin, de hamar bele lehet jönni ebbe is.

Igen ám, de hogyan tegyük fel a második gyereket vagy a kosarat, ha az első már fent ül? Egy jó letámasztóra van szükség. A dupla nagyon jó.

Aztán jön egy szuper találmány: kormánystabilizáló rugó. A kosárban 10 kg cucc, egyik gyerek már fent hátul, és amikor a másodikért nyúlsz, a kormányt elránta a kosár. Nagyon kellemetlen, és irtó veszélyes tud lenni, mert hiába a dupla kitámasztó, simán el tudja rántani az egész bringát gyerekestül. Ha nincs rugónk, akkor először tegyük fel a gyerekeket, és a legvégén jön a kosár, és úgy induljunk.

Gyerekekre bukósisak igazi must have. Ebből nem engedek.

Jelenleg egy 7 sebességes agyváltós acélvázas bringát hajtok. Persze, egy aluvázas láncváltóssal biztosan gyorsabban hasítanék, de most a teherbírás és a szervízigény minimalizálása az elsődleges szempont. Mivel 20-35 kg-t szoktam szállítani, igazából lehet, hogy nem is számít már, hogy hány kg a bringa…

Külön sportra nagyon nehezen szakítok időt. Hiszem, hogy mindenkinek arra van ideje, amire igazán akarja. Ha nagyon akarnék, biztos eljutnék tornára vagy úszni én is. De minek, hisz ott a bringázás! 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s