életmód · recept

Recept: csodás, vaníliás narancslekvár

Lekopogom, hogy általában ritkán betegeskedünk. Se mi felnőttek, se a kölök. De ha egyszer mégis, akkor viszont nagyon. Még a múlt héten, kezébe kapva a bizonyítványt, a gyerek kidőlt. Így most itthon vagyunk napról-napra egyre jobban. Így jött az ötlet, hogy a téli szünetben látott Paddington 2 film nyomán, amikor is megígértette velem a gyermek, hogy mindenképpen főzünk Marmaládét mi is. Persze pontosan úgy, ahogy a mackó tette a filmben – haha… Mit volt mit tenni, mi is nekiálltunk. A kezdeti lelkesedés enyhülése után, maradtam egyedül hámozni, csíkozni, de a cukor kimérésben és a gerezdek feldarabolásában újra kaptam segítséget. És az eredmény… Hm… Valami mesés lett! Mondjuk Paddington nem tett vaníliát a lekvárba, ennyi bocsáttasson meg nekünk, de ettől talán még kerekebb lett a mi itthoni lábadozós történetünk.

IMG_4759

Mi ezekből a hozzávalókból főztük meg (6 pici üveg lett belőle):

2 kg bio narancs (Aldiban, Lidlben is kapható)

1 db bio citrom

1/2 vanília rúd

40 dkg cukor

1 csomag 2:1 dzsemfix

IMG_4748

Az előkészítés sokkal tovább tart, mint maga a főzés, de ne csüggedjetek, a végeredmény csodássága kárpótol Titeket minden héjcsíkozással töltött percért :).

IMG_4714Első lépésben mosd meg alaposan a narancsokat és a citromot. Bio ide vagy oda, kell.

IMG_4716Második lépés, hogy 2 narancs és a citrom héját hámozóval szedd le. Amennyiben szereted kesernyésebben, akkor 3 narancs héját is lekaphatod, mi most gyerekbarát picit kesernyés vonalon maradtunk, 2 héjjal.

IMG_4717Harmadik lépés a levágott héjat csíkozd fel a lehető legvékonyabbra, és vágd olyan 3-4 cm hosszúra (max.). A narancsokét is és a citromét is.

IMG_4719Negyedik lépés következik. Nekünk most 11 db volt a 2 kg narancs és erre a mennyiségre mondom a darabolás – facsarás arányát. 5 narancsot hámozz meg, szedj gerezdjeire és amennyire csak lehet szabadítsd meg a fehér szálaktól, a fennmaradó 6 narancsnak a levét pedig a citrom levével együtt facsard ki. Teljesen mindegy, hogy a pucér, héj nélküli narancsokat facsarod vagy gerezdeled, csak ne hagyd ki őket :).

IMG_4721Ötödik lépésben, öntsd a kifacsart levet a lábosba, add hozzá a feldarabolt gerezdeket, a felcsíkozott héjat és a kikapart fél vanília rúd magjait és magát a vanília rudat is (ez utóbbit a főzés végén majd kivesszük!) és kezd el melegíteni. Amikor már bugyog, add hozzá a cukrot.

Főzd alacsony hőfokon olyan 30-40 percet, majd egy kevés kivett édes narancsos lében keverd el a dzsemfixet és add a lekvárhoz. Gyors alapos mozdulatokkal keverd el alaposan. Forrald fel, szedd ki a vanília rudat a lekvárból és mehet a narancsunk a kifőzött, meleg üvegekbe! Fordítsd tetejükre a szorosan becsavart üvegeket, majd újságpapírba tekerve tedd melegen kibélelt dobozba, kosárba, és hagyd ott teljesen kihűlni.

Reméljük, Nektek is legalább annyira fog ízleni, mint nekünk… Jó étvágyat!

IMG_4761

IMG_4745

Ha tetszett a bejegyzés és még több receptre vágysz, kattints IDE!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s