ajándék · dekoráció · diy · gyerekeknek · otthonra

Illatos hangulataink

Gondolom, azzal senkinek se mondok újat, hogy illatokkal milyen erősen hathatunk érzelmeinkre, érzéseinkre, sőt mi több egészségi állapotunkra is. Ez a bejegyzés itt és most nem egészségügyi szaktanácsadó oldal lesz, hanem maradunk a lakás- és környezetszépítő ötleteknél, ezért megmutatjuk Nektek, hogy hogyan készíthettek gyorsan, egyszerűen csodás, illatos “kavicsokat”, melyeket utána ajándékba is adhattok, vagy egyszerűen csak a lakásotok különböző pontjain kihelyezve finom illatokkal áraszthatják él a teret.

dsc_5864

dsc_5854

img_1013Amire szükséged lesz az illatkövek elkészítéséhez:

  • tetszőleges öntőforma (én most ezeket használtam)
  • öntőpor készlet
  • fa spatula, műanyag keverőedény
  • illóolajok

Ez az öntőpor készlet nagyon jó dolog, a korábbi klasszikus gipszöntés remek alternatívája, szebb, homogénebb és majdnem törhetetlen eredményt kapunk, ha ezzel dolgozunk. A klasszik gipsztől kiszaladunk a világból, de ez a cucc finom, selymes, szép felületű végeredményt ad.

Első lépésben, a használati útmutató szerint kimértem 2 egység B komponenst, és mielőtt hozzákevertem volna az 1 egység A komponenst, belecseppentettem az illóolajat. 15 ml A komponenshez 10 cseppet adtam. Ez ugye picit eltolta a “gyári kiírt” mennyiséget, így a fa spatula végével kivettem egy picit még a B anyagból és hozzákevertem. Ha csak alap illatkavicsot szeretnél készíteni, amire KÉSŐBB tudsz olajat csepegtetni, akkor értelem szerűen tartsd be a pontos előírást, 2-1 és keverd. img_1017

Az illatos A komponenst most hozzáadtam a B-hez, és teljesen homogénre kevertem. Nem jó, ha gombócok, csomók maradnak benne, így dolgozz alaposan, de nyugi, nagyon könnyen és jól keverhető a massza!

Következő lépésként, formákba töltöttem a kész elegyemet és a leírás szerint hagytam 30 percig a formában, majd 30 percig a formán kívül száradni. Mivel most tél van, így a 30 perces formán kívüli szárítást a fűtőtesten végeztem el, de igazából így “csak” jó illatot engedtem szét a lakásban, száradni simán megszárad az anyag fűtőtest nélkül is :).

Mivel én most kimondottan illatos köveket szerettem volna ajándékba készíteni, ezért kevertem bele az illóolajat a folyékony komponensbe, de természetesen az is remekül működik, hogy illóolaj nélkül készíted el a követ és utána mindig cseppentesz rá (jó, ha egyszerre csak egyfélét, hogy ne keveredjen nagyon az illatuk) olajat. Az olaj elszínezheti a követ, de ahogy párolog, a színe is világosodni fog, ha pedig már nagyon foltos, önts új párologtató köveket :)!

dsc_5862

Amennyiben tiszta, jó minőségű olajat használsz, akkor az illatkavicsod hosszú napokig illatozni fog. Ha esetleg enyhül az illat, akkor cseppents rá utánpótlásként újabb cseppeket!

dsc_5853

Ha mélyebben érdekel az aromaterápia és az olajok világa, akkor látogass el Betti Facebook oldalára!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s