ajándék · újrahasznosítás · dekoráció · diy · otthonra · promóció · workshop

Raklap, nem csak bútorként!

Az elmúlt évek egy hatalmas slágere, ilyenkor tavasszal-nyár elején a raklapbútor, melyre mindenkinek felcsillan a szeme, hogy minimális befektetéssel remek kültéri ülőalkalmatosságot lehet készíteni. Mi is készítettünk pár éve, most viszont olyan lehetőségeket mutatunk Nektek, melyek nem bútorok, hanem a raklap lécanyagát felhasználó lakberendezési tárgyak, kiegészítők. A raklapon túli ötleteinkkel május 3 hétvégéjén, országszerte a Praktiker roadshow-n is találkozhattatok, ahol pontosan elmeséljük, hogy melyiket mi ihlette és lépésről-lépésre megmutatjuk, hogy hogyan készítheted el Te is!

IMG_2803

IMG_2963

Aki nem tudott eljönni (május 4-én Pécsre, május 11-én Debrecenbe) az ne maradjon otthon május 18-án, jöjjön Szegedre! Aki pedig otthonról inspirálódna, annak itt egy kis ízelítő!

praktiker_blogposzt

IMG_2690A kiindulási alap: egy egyutas raklap, mely a tavaly nyári felújítás óta várja, hogy történjen vele valami. Hozzánk térkövet szállított, de mivel egyutas, ezért nálunk is maradt. Eső-szél-hó és nap, minden érte egy év alatt. Most pedig feldaraboltam. A keresztkötők mellett végigvágtam.

 1. Fényképtartó

IMG_2988

IMG_2741Amire szükséged lesz:

 • a raklap széleiről leeső kisebb méretű lécek
 • egy keresztléc (bármilyen vékony maradék léc megteszi)
 • csiszológép
 • faragasztó
 • krétafesték és matt lakk
 • maszkolószalag
 • 18 mm-es iratcsipeszek, 4×16-os csavarok

A raklap feldolgozás legnagyobb “falata” a csiszolás. A raklap, mint olyan, egy sokszor használt, alapból sem minőségi fából készült szállítóeszköz. A használat és a környezet nyomot hagynak rajta, ezért van szükség egy alapos csiszolásra. Ehhez érdemes csiszológépet használni, 40-es vagy 60-as papírral.

IMG_2743Csiszolás után mindig portalanítsunk!

IMG_2746Rendezzük el a léceket úgy, ahogy majd szeretnénk a végeredményt, és fordítsuk a frontjával lefelé. Kenjünk ragasztót a keresztlécre és nyomjuk rá alaposan a lécek hátoldalára. Amennyiben szükséges súlyozzuk le.

IMG_2755Várjuk meg, míg teljesen megköt a ragasztó (ez lehet 1-2 óra is akár, addig nyugodtan csiszoljuk a raklapléceink többi részét :)), majd ha szeretnénk mintát rá, akkor maszkolószalaggal mintázzunk és jöhet a festés!

IMG_2757Ehhez a művelethez most matt, krétafestéket használtam. A mattság remekül passzol a raklaplécek durvaságához a spray formával pedig hihetetlenül gyorsan le tudom festeni a fényképtartót.

IMG_2758Száradás után, visszaszedtem a maszkoló szalagot és a még kopottabb hatás érdekében 240-es papírral, kézzel megcsiszoltam a festést. A csiszolás után itt sem maradhat el a portalanítás!

IMG_2759Azért, hogy a fényképtartóm sokáig szép maradjon, matt lakkal konzerváltam a festést és a kopottsági szintet. A kis iratcsipeszek felcsavarozását sajnos elfelejtettem részletében megörökíteni, de a végeredményen szépen látszódik :).

IMG_2969

2. Tálca

IMG_2982

IMG_2760Amire szükséged lesz:

 • 7 db léc, 5 egyforma hosszú és 2 olyan hosszú, mint az 5 összesen széles (egy kis matekkal szépen méretre tudod vágni a léceket, nyugi :))
 • csiszológép
 • krétafestékek többféle színben és matt lakk
 • 2 keresztléc (bármilyen maradék léc megteszi)
 • 10-es fafúró
 • 2x 40 cm 6-os kenderkötél

IMG_2762Ha megvagy a csiszolással és a matekkal, akkor jöhet a festés! Nekem most egy színes tálcához volt kedvem, de természetesen meghagyhatod egyszínűn az egészet, vagy akár le se fesd :). Ha a sokszínű mellett döntesz, akkor összeszerelés előtt fesd le a léceket!

IMG_2764Festés után, ha szeretnéd megkoptatni a felületet, bátran tedd meg, a raklap alapanyagnak a plusz csiszolás sosem árt! A munkát portalanítással folytasd. Szereld össze a hátoldalára rakott keresztléc segítségével a tálcát, majd lakkozd le a matt lakkal. Így megvédheted a tálcádat a használat okozta kopástól és a esetlegesen kiboruló folyadék miatti károktól.

A fülfúrást elfelejtettem felvenni, de ezen a képen talán jól látjátok, hogy hogyan alakítottam ki a fület. A 6-os kötelet átfűztem, majd, hogy a csomó a hátoldalán ne legyen probléma, ezért a végét visszakanyarítottam és nagyon beleszorítottam a 10-es lyukba.

IMG_2979

3. Kerti mécsestartó

IMG_2802

IMG_2748Amire szükséged lesz:

 • raklapléc
 • csiszológép
 • krétafesték és lakk
 • kampós csavar
 • lánc
 • csőbilincs
 • befőttes üveg
 • csípőfogó és csavarhúzó
 • képakasztó

IMG_2749A picit megvetemedett léceket, melyekből se tálcát, se fényképtartót nem tudsz készíteni, használd mécsestartó alapnak! Csiszold meg alaposan, portalaníts majd fesd le. Nekem most a szürke szín tetszett, így erre festettem ezt a darabot. Amikor megszáradt a festés, akkor egy 4-es fúróval előfúrtam a kampós csavar helyét.

IMG_2753Mielőtt betekertem volna a kampós csavart, gyorsan matt lakkal lelakkoztam a felületet, hogy még ellenállóbá tegyem.

IMG_2754Amikor megszáradt a lakk, megfordítottam az alapot és a hátoldalára óvatosan felkalapáltam a képakasztót. Amikor ezzel is elkészültem, visszafordítottam a színére és kézzel betekertem a kampós csavart a lyukba.

A befőttes üveg szájához passzoló méretű csőbilincset választottam. Egy üveghez kb. 15-20 cm láncra lesz szükséged és azért, hogy fel tudd fűzni a láncot a bilincsre, teljesen csavard szét a bilincset. Fűzd fel a lánc két végét, majd újra szorítsd össze a bilincset.

A befőttes üveg nyakára óvatosan rögzítsd és FONTOS, hogy ne feszítsd meg nagyon a bilincset, mert az üveg nyakára feszülő lánc okozta feszültség miatt, könnyen elpattanhat az üveg!

Tegyél mécsest az üvegbe és élvezd a nyári gyertyafényes estéket!

Reméljük, tetszett bejegyzésünk, ha igen, akkor nézd meg korábbi Praktiker blogra készült anyagainkat is!

A bejegyzés a Praktiker Magyarország támogatásával jött létre, de a Masni Dekoráció saját ötletei és véleménye szerepel benne.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s