ajándék · újrahasznosítás · diy · otthonra · promóció · szabásminta

Terítőből strapabíró nyári táska

Végre-végre-végre! Megérkezett a nyár! Ilyenkor pedig, ha tehetjük, akár egy-egy délutánra is, ha nem tudunk napokra kiszakadni a városból, irány a vízpart! A napsugarak csillogása a vízen, a hullámok halk, monoton zaja tényleg megnyugtat, ellazít és feltölt. A vízpartra viszont érkezzünk stílusosan, az elmúlt évek és az idei nyár nagy trendjével egy ananászokkal díszített, extra strapabíró, és vízhatlan táskával. Ezt a táskát, akár mi magunk is elkészíthetjük, nem kell más hozzá, mint egy csinos terítő – igen, az és varrógép!

IMG_3360

IMG_3354

IMG_3292Amire szükségünk lesz:

IMG_3295Terítsük ki a terítőt magunk elé, hajtsuk félbe, majd vágjuk ketté.

IMG_3297A fél abroszt megint vágjuk ketté, hogy két egyforma téglalapot kapjunk. Az egyik lesz a táskánk belseje / bélése, a másik a külseje. A külső részt fektessük rá a vetex anyagra, és vágjunk ki abból egy pontosan akkora darabot, mint a külső rész.

IMG_3298Mivel vízlepergető vászonról beszélünk, aminek van műanyag tartalma, így óvatosan, alacsony hőmérsékleten kezdve, kezdjük el a vetex felvasalását. Ha még nem dolgoztál vetex-kszel, akkor a tapintásra durvább felét fektesd a terítő hátoldalára. A durva rész a vetex-en a ragasztó, ami a hő hatására megolvad, így felragad a terítő hátoldalára. Nekem most 2 ponton simán működött a dolog, a terítő sem olvadt meg, de a vetex már ráragadt megfelelően.

IMG_3300Fogjuk a vetex-kszel felszerelt táska külsőnket és hajtsuk félbe, színnel befelé, majd a két szélén varrjuk végig.

IMG_3302A szélek összevarrása után, megadjuk a táskának a mélységét, azaz “dobozoljuk” a sarkait. Ehhez annyit kell tennünk, hogy a varrást tartva magunk előtt függőlegesen, háromszögre hajtjuk a táska sarkát. Ügyeljünk arra, hogy szimmetrikus legyen a háromszögünk. Mérjünk fel a varrásra 10 cm-t, majd ott a varrásra merőlegesen jelöljük végig az anyagot. Ha jól dolgoztunk, ennek a keresztjelölésnek 20 cm hosszúnak kell lennie.

IMG_3303Varrjuk végig a 20 cm hosszú jelölést, és vágjuk le a sarkot.

Ezt a műveletet végezzük el a másik oldalon is. Majd lépjünk tovább a táska bélésére! Színnel befelé félbehajtva varrjuk össze a két szélét, és ugyanúgy dobozoljuk ki a sarkait! Meg is vagyunk a külső-belső varrással!

IMG_3304Jöhet a fül! A táskapántunkat vágjuk ketté és a vágásokat égessük el, nehogy lebomoljon!

IMG_3305

IMG_3307Az elégetett végű  pántot helyezzük a táska külső szín oldalára és rendezzük el, hogy szimmetrikus legyen, majd varrjuk is fel a táska szín oldalára, többszöri cikk-cakk öltéssel. A két fület a táska két oldalára varrjuk :)! Azaz ha felvarrtuk az egyik oldalra az egyik darabot, akkor a másik oldalra ugyanoda, kívülre, ugyanolyan távolságokra varrjuk fel a másikat!

IMG_3309

IMG_3311Mielőtt nekiállunk összeállítani a táskát, van még egy apró trükk, amit meg kell tennünk. A táska belső rétegének a fenekén vágjunk egy kb. 20 cm-es rést.

IMG_3312

IMG_3313Most fogjuk meg a kifordított táska külsőt és húzzuk rá a színével lévő táska belsőre. Ügyeljünk arra, hogy a pántok befelé legyenek, azaz a két réteg között! Tűzzük össze a táskát végig felül, majd varrjuk végig körben.

IMG_3315A táska belső alján ejtett 20 cm-es résen keresztül fordítsuk ki az egészet!

IMG_3318Rendezgessük a helyére a rétegeket, és varrjuk be a belső alján lévő rést!

IMG_3320Majd a felső részén öltsük körbe a színén egyszer az egész táskát!

Így, leírás alapján lehet, hogy bonyolultnak tűnik ez a folyamat, de higgyétek el, nem az! Érdemes belevágni, mert minden magától értetődik, miközben varrsz! Utána pedig Tiéd az öröm, hogy milyen csodás, egyedi és nem utolsó sorban vízhatlan táskád van! 

IMG_3359

IMG_3362

DSC_6650

IMG_3352

Reméljük, tetszett bejegyzésünk, ha igen, akkor nézd meg korábbi Praktiker blogra készült anyagainkat is!

A bejegyzés a Praktiker Magyarország támogatásával jött létre, de a Masni Dekoráció saját ötlete és véleménye szerepel benne.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s