ajándék · újrahasznosítás · divat · diy · háztartás · otthonra · promóció · szabásminta · táska

Praktikus újrahasznosítás: konyharuhából bevásárlótáska

Nálunk, a nyár, sok esetben egy nagy rendrakással, szanálással és takarítással is jár, lezárjuk az előző tanévet, frissítünk, pakolunk, rendszerezünk és a különböző online piactereken megválunk a már nem kellő dolgoktól.

Az egyik legnagyobb falat a konyhaszekrény rendszerezése volt, húztuk, amíg lehetett, aztán egy hirtelen, kedd reggeli felindulás végigvitt minket a nehezén. Sok kincset találtunk, amik már új gazdáiknál vannak azóta és találtunk olyan, elfeledett dolgokat, melyeknek új életet adhattunk. Ilyen volt például ez a pár éve megvásárolt konyharuha csomag.

Mivel idén nyáron, a műanyagmentes július keretében, nagy örömünkre egyre többen váltottak kulacsra, többször használható bevásárló táskákra, kis hálós zsákokra a sok nylonzacsi helyett, kapóra jöttek ezek a konyharuhák! A konyharuhákból bevásárló és minden egyéb hurcolászásra való szatyrokat varrtunk, így is tovább bővítve a nem szűkös szatyorgyűjteményünket. Gyertek, tartsatok velünk, megmutatjuk, hogy hogyan készíthettek Ti is, meglévő, nem használt dolgaitokból, mint például konyharuhából bevásárlótáskát!

IMG_5467

IMG_5421Amire szükségünk lesz:

  • nem használt, jó állapotú konyharuhák, (1 táskához 2 db azonos méretű konyharuhával számoljunk)
  • 3 cm széles heveder pánt (táskánként kb. 1 m)
  • varrógép, olló

IMG_5436Terítsük ki a konyharuhákat magunk elé, színével forgassuk őket egymás felé és 2 hosszú és egyik rövid oldalán tűzzük őket össze gombostűvel és varrjuk is végig.

IMG_5439A nyitva maradt rövid oldalt hajtsuk kifelé 4-5 cm-re, tűzzük végig, majd varrjuk körbe. 

IMG_5441A következő lépés, hogy adunk a táskának egy kis “mélységet”, azaz kidobozoljuk az alját. Ehhez annyit kell tennünk, hogy a varrást tartva magunk előtt függőlegesen, háromszögre hajtjuk a táska sarkát. Ügyeljünk arra, hogy szimmetrikus legyen a háromszögünk!

IMG_5442Mérjünk fel a varrásra 5 cm-t, majd ott a varrásra merőlegesen jelöljük végig az anyagot. Ha jól dolgoztunk, ennek a keresztjelölésnek 8 cm hosszúnak kell lennie. Varrjuk végig a 8 cm hosszú jelölést.

IMG_5443És vágjuk le a sarkot!

Ezt, a dobozolós lépést, már az ananászos nyári táskánál is megnézhettétek :)! A sarok dobozolás műveletét végezzük el a másik oldalon is, majd fordítsuk ki, a színére a táskát!

IMG_5422Jöhet a fül! A hevederpántunkat vágjuk ketté és a vágásokat égessük el, nehogy lebomoljon!

IMG_5444Az elégetett végű  pántot helyezzük a táska külső szín oldalára és rendezzük el, hogy szimmetrikus legyen, majd varrjuk is fel a táska szín oldalára, többszöri öltéssel. A két fület a táska két oldalára varrjuk :)! Azaz, ha felvarrtuk az egyik oldalra az egyik darabot, akkor a másik oldalra ugyanoda, kívülre, ugyanolyan távolságokra varrjuk fel a másik fület!

IMG_5454Az egész műveletet, annyiszor ismételjük, ahány konyharuha szettet bevásárlótáskává szeretnék átalakítani :)! 

IMG_5459

IMG_5462

IMG_5466

IMG_5470Magát, a leírást, tovább tartott megírni, mint egy táskát megvarrni, így ne habozzatok, vágjatok bele bátran Ti is a varrásba! Szép, környezettudatos hétköznapokat Nektek!


Ha tetszett bejegyzésünk, akkor nézd meg korábbi Praktiker blogra készült anyagainkat is!

A bejegyzés a Praktiker Magyarország támogatásával jött létre, de a Masni Dekoráció saját ötlete és véleménye szerepel benne.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s