dekoráció · diy · festés · otthonra · promóció

Maradékból – kerti díszt! Készíts velünk lámpást!

Lassan, de napról-napra egyre biztosabban megérkezik az ősz. Ezt sok jelből, de a korai sötétedésből biztos, hogy észrevesszük. Amíg pár hete még vidáman indultam vacsora után Kiflivel, a kutyánkkal a megszokott esti sétánkra világosban, addig már most, vacsora előtt szürkület fogad… De mielőtt még nagyon borongósra sikeredne ez a kis bevezető, azért lássuk be, a korai sötétedésnek is meglelhetjük a maga szépségeit! Például azt, hogy gyertyákkal, mécsesekkel meghitt hangulatot varázsolhatunk. És ha most visszakanyarodunk még egy kicsit az esti séta felé, elárulom egy titkomat, én kimondottan szeretek úgy hazaérkezni, hogy pár gyertyával megpakolt lámpás, mécsestartó fogad a bejárat előtt. És mivel ezekből sosem elég – szerintem -, így készítettem még két lámpást, melyet kültéren is használható LED-es gyertyákkal egészítettem ki, így biztos, hogy tartós, szélbiztos és biztonságos lámpásokat tehetek ki az ajtónk elé. 

DSC_6712

Amire szükségünk lesz:

 • maradék négyzetes és sima falécek (15×15 és / vagy 20×20 -as fenyőléc, 3-4 cm széles lécdarabok)
 • maradék fenyő deszka
 • fa ragasztó
 • csiszolópapír
 • maszkoló szalag
 • ecsetek, keverőpálca
 • új Bondex Garden colors, pasztel színű lazúrfestékek

Első és legfontosabb lépés, hogy felmérjük a maradékaink méretét és mennyiségét. Ehhez fogjuk igazítani a vágást. Mivel nem tudom, hogy Nektek mennyi maradékotok van, ezért leírom, hogy én hogyan számoltam, és mekkorák lettek a lámpások!

A nagyobbik:

 • 2 m hosszú 20×20-as léc, ebből vágtam 4 db 35 cm hosszú darabot
 • 2 db 20 x 20 cm -es lap, 1 db 16×16 cm-es lap (ha esetleg marad még kisebb a tetejére, harmadik rétegnek felteheted majd :))
 • 8 db 12 cm hosszú, 3-4 cm magas lécdarab
 • 4 db 2 cm-es darab a 15×15-ös lécből, lábnak

 

A kisebbik:

 • 2m hosszú 15×15-ös léc, ebből vágtam 4 db 25 cm hosszú darabot
 • 2 db 16 x 16 cm-es lap, 1 db 12×12 cm-es (ha esetleg itt is marad, tedd fel harmadik rétegnek a tetejére)
 • 8 db 10 cm hosszú 2-3 cm magas lécdarab
 • 4 db 2 cm-es darab a 15×15-ös lécből, lábnak

IMG_5535Miután levágtam a megfelelő méretre a darabokat, nagyon alaposan megcsiszoltam a felületüket, hogy se a vágás nyomai, se egyéb szennyeződés (mégiscsak maradékok) ne legyenek rajta. 

IMG_5539A csiszolás utáni kötelező kör a portalanítás. Ne blicceld el! Egy mikroszálas törlőkendővel simítsd végig a darabokat! 

IMG_5540Tedd magad elé a darabokat és helyezd egymás mellé őket úgy, ahogy majd ragasztani fogod őket.

IMG_5541Első elem, amit elkészítünk a lámpás egyik oldala, azaz egy keret lesz. Ehhez tépj le előre pár csík maszkoló szalagot, mert ragasztás után könnyebben tudod majd rögzíteni az elemeket, ha nem kell még a maszkolószalag tekercsével bajlódnod. Igen, a ragasztást, maszkoló szalaggal fogjuk rögzíteni, erős, gyors és nagyon helytakarékos rögzítési megoldás (a sok kézi szorítóhoz képest mindenképpen :)). 

IMG_5543

IMG_5545

IMG_5546Vigyél fel pár pötty ragasztót az illesztendő felületre és illeszd egymáshoz a léceket! Ügyelj arra, hogy ne vigyél fel túl sok ragasztót, mert akkor az összehúzáskor az illesztésnél kijön. Ha mégis kijönne, töröld le, semmiképp se hagyd ott megszáradni.

IMG_5547Húzasd egymáshoz szorosan a ragasztásokat és rögzítsd az előre letépett maszkoló szalag darabokkal! Készítsd el a másik keretet is, ugyan így, ahogy az elsőt! 

IMG_5548

IMG_5549Jöhet a lámpás talpa. Ehhez fogd meg az egyik nagy négyzetet és mérd ki az alsó oldalára (ami talán nem annyira szép, mint a felső lesz), a négy pici darab helyét. Ragaszd fel a talpacskákat!

IMG_5550A következő elem a lámpás teteje lesz. Fogd meg a másik nagy négyzetet és mérd ki, hogy középre kerüljön a kisebbik négyzet, ragaszd össze ezeket is!

IMG_5552Most, hogy egy kicsit már kötött a keretek ragasztója, állítsuk össze magát a lámpás testét. Ehhez már csak a másik két oldal alsó-felső merevítései kellenek.

IMG_5553A maszkoló szalag csíkok most is legyenek kéznél, hogy rögzíteni tudd a ragasztásaidat!

IMG_5555Ha megvagyunk a testtel, akkor jöhet a teljes összeállítás. Alulra a talp, rá a test és felülre a tető. Amikor készen vagyunk, minden ragasztás rögzítsünk maszkoló szalaggal és hagyjuk a ragasztót teljesen megkötni. Az én lámpásaim most egy teljes éjszakát száradtak.

IMG_5564

IMG_5567Száradás után, bontsunk ki a maszkoló szalag kötéseket, és minden olyan helyen, ahol esetleg kifolyhatott a ragasztó – még akkor is, ha letöröltük, érdemes megcsiszolnunk. Ennek egyetlen oka van, a ragasztós helyen nem, vagy nem teljesen fogja befedni a lazúr, ezért, ha nem szeretnénk foltokat az illesztéseknél, csiszoljunk :)! 

IMG_5568A csiszolás kötelező követőmunkája a portalanítás, így most is törüljük át a felületet! 

IMG_5576

IMG_5582Ha szeretnénk lámpásainkat télen-nyáron, esőben-napsütésben kint tartani, akkor a lazúrréteg alá, vigyünk fel faalapozót! Az alapozó a különböző gombáktól és kártevőktől védi majd meg az anyagunkat. Az alapozó, egy majdnem vízszerű anyag, roppant egyszerű vele dolgozni, azonban védőkesztyűt mindenképpen viseljünk festés közben! Nyers, kezeletlen, relatív friss faanyag esetén elég 1 rétegben, régebbi, esetleg korhadt fa esetén 2-3 rétegben vigyük fel az anyagot! A rétegek között, várjuk meg a száradási időt! 

IMG_5598

IMG_5599Az alapozó teljes száradása után, délután folytassuk a munkát! A lazúrok, a szállítási és tárolási idők miatt, szétválhatnak komponenseikre, így amikor kinyitjuk a bödönt, akkor ne ijedjünk meg és főleg ne öntsünk ki semmit a bödönből! A lazúr nem romlott, nem hibás, csak elemeire bomlott, amit keveréssel tudunk megoldani. Egy keverőpálca segítségével, alaposan, a bödön aljáról is felkeverve, illetve a tetejére kiült szert is elegyítve, keverjük, szép, zselészerű homogén masszává a lazúrt!

IMG_5603A lazúr nagyon kellemes, majdnem teljesen cseppmentes állagú, roppant könnyen felhordható anyag, így bátran vessük bele magunkat a festésbe!

IMG_5608Ügyeljünk arra, hogy a vágott részeken nagyon alaposan kezeljük a felületet, itt valószínűleg több lazúrt is fog felvenni, de itt tud a víz is beszivárogni, így erre semmi esélyt ne hagyjunk!

IMG_5617Az első réteg felvitele után, egy halvány, paszteles árnyalat lesz a fán. Ha szeretnénk intenzívebb színeket, vagy még nagyobb védelmet adni a lámpásunknak, vigyünk fel második, vagy akár harmadik réteget is! A rétegek között mindig várjuk ki a száradási időt! 

IMG_5626Teljes száradás után, vegyük birtokba a lámpásainkat, helyezzük el a kültéren is használható, elemről működtethető LED-es gyertyáinkat és csodáljuk fényüket mostantól minden este!

DSC_6697

DSC_6759

DSC_6775

DSC_6806

DSC_6788

Csodás őszt kívánunk Nektek!

A bejegyzés a Bondex Festék támogatásával jött létre, de a Masni Dekoráció saját ötlete és véleménye szerepel benne.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s